Ekonomika

Eurokomisia podporí štáty, kde na jar udreli silné mrazy

Česko dostane 15 miliónov eur. Financie by mali dostať aj pestovatelia v Poľsku, Rakúsku a Portugalsku.

Európska komisia poskytne štátom, ktoré na jar zasiahli ničivé mrazy, pomoc z krízovej rezervy vo výške 77 miliónov eur. Česko z toho dostane 15 miliónov a pomoc pre ovocinárov ešte navýši z národných zdrojov približne o ďalších 20 miliónov eur, oznámil český minister pôdohospodárstva Marek Výborný.

„Podarilo sa nám vyrokovať pomoc od Európskej komisie pre českých pestovateľov ovocia vo výške 15 miliónov eur. Ďalšie peniaze pridáme z národných zdrojov. Ako som sľúbil, českých ovocinárov nenecháme padnúť,” napísal najskôr na sociálnej sieti X. Na tlačovej konferencii potom dodal, že sumu z národných zdrojov ešte spresní po dohode s ministrom financií. Pomoc bude v ČR smerovať ovocinárom a tiež lesným škôlkam.

Zopakoval, že kompenzácie sú určené len tým pestovateľom, ktorých škoda presiahla 50 percent. Platí tiež podmienka, že tí, ktorí sa mohli poistiť a nepoistili sa, budú mať kompenzácie nižšie. Cieľom podľa ministra je, aby bola pomoc motivačná. Dodal však, že sú si vedomí, že v ČR sa dajú poistiť len niektoré plodiny. Pre pestovateľov iných plodín sa preto vzťahovať nebude. Financie chce k pestovateľom dostať do konca tohto roka.

Výborný pripomenul, že celkové škody v rámci ovocinárskeho sektora v ČR sú odhadované na 1,3 miliardy korún. „My ani zďaleka nebudeme schopní kompenzovať 100 percent škôd. Nikto s tým nemohol počítať. Ale je to príspevok k tomu, aby už takto zložitý a citliví sektor ovocinárstva mohol prežiť toto obdobie,” vysvetlil šéf rezortu.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com