Svet

V Paríži horeli barikády z dreva. Na povolebných protestoch zasahovali policajti

V hlavnom meste Francúzska oslavovali víťazstvo ľavicovej aliancie tisíce ľudí.. Časť demonštrantov sa dostala do potýčok s poriadkovými silami, ktoré nasadili slzotvorný plyn.

K výtržnostiam a zrážkam medzi demonštrantmi a políciou došlo v nedeľu večer počas zhromaždení v Paríži a ďalších francúzskych mestách, ktoré sa konali po predčasných parlamentných voľbách v krajine. TASR o tom informuje podľa agentúry DPA.

V Paríži sa zhromaždili tisíce ľudí na Námestí republiky, aby oslavovali víťazstvo ľavicovej aliancie Nový ľudový front (NFP). Časť demonštrantov sa podľa médií dostala do potýčok s poriadkovými silami, ktoré nasadili slzotvorný plyn. V oblasti horeli barikády z dreva.

V centre Paríža si všetky obchody a banky zabezpečili okná drevenými výplňami vzhľadom na obavy z povolebných násilností. Minister vnútra Gérald Darmanin mobilizoval na deň volieb 30 000 policajtov s cieľom zabrániť možným nepokojom. Zhruba 5000 z nich nasadili v Paríži a okolí.

Demonštrácie aj v iných francúzskych mestách

Zrážky medzi antifašistami a políciou hlásili aj z mesta Lille v severnom Francúzsku. Aj tam policajti zasahovali slzotvorným plynom. V západofrancúzskom Rennes zadržali podľa správ 25 osôb po tom, ako poriadková polícia použila slzotvorný plyn proti ľavicovým demonštrantom. V meste Nantes zranila policajta jedna zo zápalným fliaš, ktoré demonštranti hádzali na bezpečnostné zložky.

V druhom najväčšom francúzskom meste Marseille prišlo na oslavy víťazstva ľavice v centre tiež mnoho ľudí. Na priebeh zhromaždenia dohliadali policajti, kým demonštranti kričali heslá proti pravicovým médiám.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com