Slovensko

Novela trestných kódexov je hazardom s bezpečnosťou Slovenska, tvrdí SaS

Ústavný súd sa pri rozhodovaní o zmene trestných kódexov uponáhľal. Povedala to Mária Kolíková (SaS) s tým, že sudcovia mali mať podľa nej viac odvahy.

Sudcovia Ústavného súdu včera po štyroch mesiacoch rozhodli o tom, že trestná novela z dielne koaličných strán bola v niektorých častiach protiústavná. Ústavný súd (ÚS) nezistil nesúlad s ústavou pri znižovaní trestov, skracovaní premlčacích lehôt ani pri zmene výšky škôd.

Podpredsedníčka strany SaS Mária Kolíková povedala, že rozhodnutie Ústavného súdu rešpektuje, no mal mať podľa nej viac odvahy. Nesúhlasí s tým, že zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry nebolo pozostavené, a výhrady má aj k časti, ktorá sa týkala trestného procesu. Myslí si, že sa súd „uponáhľal“ a priestor na rozhodovanie mal dostať aj Európsky súdny dvor.

Kolíková pripomenula, že stále chýba písomné odôvodnenie rozhodnutia, ktoré by malo mať viac než 110 strán. „Zatiaľ nám takéto rozhodnutie doručené nebolo,“ povedala so slovami, že môže teda reagovať iba na včerajšiu tlačovú konferenciu ÚS.

Koalícia ešte pri schvaľovaní novely argumentovala inými krajinami, ktoré majú podobné právne úpravy, menovala Rakúsko, Nemecko či Českú republiku. „Nie je pravdou, že by štandard, ktorý nastavuje nový trestný kódex, bol ten, ktorý je v Európskej únii. (…) Slovensko podlieza štandard Európskej únie,“ povedala poslankyňa Kolíková a dodala, že Trestný zákon vláda nepripravila pre ľudí, ale pre páchateľov. Novelu trestných kódexov označila za „hazard s bezpečnosťou krajiny“.

Problematické bolo aj schvaľovanie

Podľa Kolíkovej mal ÚS prihliadať aj na spôsob schvaľovania zákona. „Aká väčšia hrubosť má byť preukázaná, aby to Ústavný súd videl ako zásadný problém?“ zamýšľala sa Kolíková nad procesom prijímania novely. Tá bola schválená v legislatívnom konaní, takže sa k nej odborníci prakticky nemohli vyjadriť. Kolíková kritizovala koaličných poslancov a poslankyne, že pre nich neplatia legislatívne pravidlá.

Poslankyňa za SaS sa odvolávala na stanovisko bývalého ústavného sudcu Ladislava Orosza, ktorý tvrdil, že novela Trestného zákona je protiústavná pre „hrubosť presadenia“.

Zmena trestných kódexov začne platiť od uverejnenia rozhodnutia ÚS v Zbierke zákonov. Kolíková očakáva, že po nadobudnutí platnosti nastane chaos. „Zverejnením v Zbierke zákonov sa spustí reťazec pre vyšetrovateľov aj sudcov pre prehodnotenie všetkých prípadov, pričom nemajú ani jeden deň na prípravu. (…) Nemáme žiadne vedomosti o tom, že by bolo niečo vopred pripravené, odkomunikované. Navyše momentom zverejnenia sa zavedú nové, zásadne nízke trestné sadzby, skrátená premlčacia doba či zásadné nastavenie toho, čo je vôbec trestným činom a čo nie,“ dodala na záver Mária Kolíková s tým, že nová právna úprava prinesie amnestiu nespočetného množstva prípadov.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com