Svet

Izrael: Vojna v Gaze sa neskončí, kým nebude Hamas eliminovaný

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok vyhlásil, že vojna v Pásme Gazy sa neskončí, kým nebude “eliminovaná” schopnosť Hamasu vládnuť v enkláve a viesť vojnu. Vyjadril sa tak krátko po tom, čo americký prezident Joe Biden na tlačovej konferencii uviedol, že Izrael ponúkol Hamasu plán prímeria. TASR informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Netanjahuov úrad v piatok uviedol, že Izrael poveril vyjednávačov, aby predložili palestínskemu militantnému hnutiu dohodu o prímerí v Pásme Gazy. „Izraelská vláda je jednotná v túžbe dosiahnuť čo najskorší návrat rukojemníkov,“ uvádza sa vo vyhlásení.

„Premiér preto poveril vyjednávací tím, aby predložil plán na dosiahnutie tohto cieľa, pričom trvá na tom, že vojna sa neskončí, kým nebudú dosiahnuté všetky jej ciele vrátane návratu všetkých našich rukojemníkov a zničenia vojenských a vládnych kapacít Hamasu,“ informoval úrad izraelského premiér.

„Presný plán navrhnutý Izraelom vrátane podmienečného prechodu z jednej fázy do druhej umožňuje Izraelu zachovať tieto zásady,“ dodal.

Prezident Spojených štátov počas piatkového prejavu oznámil, že Izrael predložil palestínskemu militantnému hnutiu Hamas návrh na úplné prímerie v Pásme Gazy. Návrh má tri fázy a zahŕňa celkové prímerie, stiahnutie izraelských síl zo všetkých obývaných oblastí Pásma Gazy, prepustenie rukojemníkov a návrat pozostatkov mŕtvych rukojemníkov.

„Je čas, aby sa táto vojna skončila,“ povedal Biden a dodal, že túto šancu na mier neslobodno premárniť.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com