Šport

Euro je zlatá baňa. Koľko zarobili Slováci? Kováčik povedal, akú sumu dostanú hráči, ale aj koľko zostane SFZ

Peniaze hýbu svetom. A aj futbalovým Eurom 2024. Ťažké milióny zarobia nielen účastníci finálového turnaja, ale na svoje si príde aj všetkých 55 členských krajín Európskej futbalovej únie (UEFA).

Zisky zo šampionátov prudko stúpajú. Tohtoročné Euro zarobí rekordných 2,4 miliardy eur. Celkové náklady na usporiadanie podujatia sa odhadujú na 645 milióna eur, čo znamená, že čistý zisk predstavuje viac ako 1,7 miliardy eur.

Peniaze na celý tím Anglicka

To je suma, za ktorú by sa dalo postaviť asi pätnásť štadiónov, ako je Tehelné pole v Bratislave. A ešte by zopár miliónikov zostalo na réžiu.

Alebo za túto kráľovskú sumu by si mohol nejaký pracháč kúpiť celý národný tím Anglicka, slovenského súpera v osemfinále a najdrahšie mužstvo na tohtoročnom Eure. A k nemu ako bonus niekoľko kompletných tímov Slovenska…

Podľa zdrojov UEFA šampianát vo Švédsku 1992 priniesol zisk „len“ 41 miliónov eur, o štyri roky v Anglicku 147 miliónov eur.

V roku 2008, keď turnaj organizovali dve krajiny Rakúsko a Švajčiarsko, zisk prvý raz prekročil miliardovú hranicu (1,3 miliardy) a odvtedy neustále stúpa.

Drvivú väčšinu peňazí získava UEFA z predaja reklamných a televíznych práv (v tomto roku viac ako miliardu).

Ďalšie príjmy jej zabezpečujú štedrí sponzori a výraznou položkou je tradične aj predaj vstupeniek. V Nemecku išlo do predaja 2,5 milióna vstupeniek a mali by priniesť zisk asi 400 miliónov eur.

Šéf UEFA, Slovinec Alexander Čeferin zdôrazňuje dôležitú skutočnosť.

„Nezabúdajme, že 97 percent našich čistých zárobkov ide späť do futbalu, čo sa odráža v hmatateľných výsledkoch. Touto cestou chceme kráčať aj v budúcnosti,“ vyjadril sa na stránke UEFA.

Hlavným zdrojom príjmov pre členské krajiny UEFA je program HatTrick. Funguje od roku 2004 a pohltil dve tretiny čistého príjmu z každého doterajšieho Eura – na financovanie rozvojových projektov vo všetkých 55 európskych futbalových asociáciách.

Víťaz bohatší o 28,25 milióna

Slovenskí futbalisti zarobili už pred osemfinálovým zápasom s Anglickom 12,25 milióna eur.

Najvyššiu položku si pripísali za postup na finálový turnaj. Čiastka 9,25 je rovnaká pre každého účastníka.

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik už dávnejšie oznámil kľúč, akým sa táto suma rozdelí: tretinu z nej dostanú hráči a realizačný tím, druhá tretina pôjde na pobyt tímu na šampionáte a posledná na rozvoj slovenského futbalu.

Podobne to bolo aj na dvoch predchádzajúcich finálových turnajoch, na ktorých sa Slováci zúčastnili. Z toho, čo zarobia priamo v Nemecku, by si mali hráči a realizačný tím deliť polovicu.

Na Eure zarábajú tímy podľa pevného prémiového poriadku. Za výhru berú milión, za remízu pol milióna. Za postup do osemfinále je suma 1,5 milióna, do štvrťfinále 2,5 milióna, do semifinále 4 milióny.

Víťaz zinkasuje 8 miliónov a zdolaný finalista 5 miliónov. Majster Európy môže byť čoskoro bohatší až o 28,25 milió­na eur.

Ďalšie peniaze by účastníkom podujatia mali prísť na účet po šampionáte ako podiely z reklamných a sponzorských zmlúv.

Nasucho neobídu ani kluby, ktoré uvoľnili svojich hráčov do národných výberov, ktoré sa predstavili v Nemecku.

Pre ne je vyčlenená čiastka 240 miliónov eur. Pri kompenzácii sa zohľadňuje počet hráčov i počet dní, ktoré strávia na turnaji.

Pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com