Svet

Vôľa vyhrať. Ruská agresia ničí ukrajinský šport

V Kyjeve bola otvorená multimediálna výstava Vôľa zvíťaziť – “The Will to Win” venovaná účasti ukrajinských športovcov na Olympijských hrách 2024 v Paríži, ktorej cieľom je zdôrazniť nezlomnú vôľu Ukrajincov zvíťaziť. Slogan Vôľa zvíťaziť sa stal sloganom účasti Ukrajiny na olympijských hrách. Ukrajina je prvou krajinou na svete, ktorá vyslala delegáciu svojich športovcov na olympijské hry uprostred totálnej vojny.

Multimediálna výstava Vôľa zvíťaziť zahŕňa výstavu fotografií a sériu krátkych dokumentárnych filmov. Expozícia rozpráva o neuveriteľnej sile vôle a odolnosti ukrajinských športovcov. Napriek dramatickým vojnovým výzvam, osobným stratám a utrpeniu Ukrajinci prekonávajú mnohé prekážky a celému svetu demonštrujú svoju vôľu zvíťaziť.

Hrdinami výstavy sú vynikajúci ukrajinskí športovci:

– Victoria Onoprienko je gymnastka a majsterka Európy, ktorej otec háji farby Ukrajiny.

– Žan Beleniuk je olympijský šampión v grécko-rímskom zápasení, ktorý aktívne informuje medzinárodné spoločenstvo o skutočnej tvári “ruského sveta”.

– Alexandra Pascalová je osemročná gymnastka, ktorá v rámci kampane Deti hrdinov získala vyznamenanie “Odvaha v čase vojny”. V roku 2022 Alexandra prišla o nohu pri ruskom raketovom útoku na mesto Zatoka v Odeskej oblasti. Po protéze a rehabilitácii sa naďalej aktívne venuje rytmickej gymnastike.

– Julia Levčenková je atlétka z Bachmutu, ktorý zničili ruskí útočníci.

– Marina a Vladislava Aleksei sú bronzové medailistky z Letných olympijských hier 2020 z Charkova. Bazén, v ktorom sestry trénovali, bol poškodený v dôsledku ruského ostreľovania.

– Serhij Stachovskij je tenista a bývalý prvý raketový hráč Ukrajiny, ktorý sa po totálnej invázii pridal k ukrajinským ozbrojeným silám.

Výstava Vôľa zvíťaziť sa stala symbolom odolnosti ukrajinského ľudu. Každý exponát a každý príbeh nám pripomína skúšky, ktorými ukrajinskí športovci prechádzajú, keď pokračujú v boji za svoju krajinu a svoje sny. Sú príkladom odvahy a statočnosti pre celý svet.

Pozrime sa bližšie na osud mladej gymnastky Alexandry Paskalovej, ktorá sa stala symbolom nezlomnej vôle a ducha Ukrajincov. Osemročné dievča zažilo strašné udalosti, keď ju v roku 2022 ruský raketový útok na mesto Zatoka v Odeskej oblasti pripravil o nohu. Napriek tejto tragédii sa však Alexandra nielenže nevzdala, ale naďalej tvrdo trénuje.

Alexandra sa od útleho veku venovala rytmickej gymnastike a už vtedy sa ukázala ako nádejná športovkyňa. Jedného dňa, keď sa zdalo, že jej budúcnosť bude spojená výlučne so športom, jej však ruský ostreľovač navždy zmenil život. Strata nohy bola pre dievča a jej rodinu ťažkou ranou, ale nezlomila jej ducha. Po protéze a rehabilitácii sa Alexandra vrátila k tréningu. Jej vytrvalosť a húževnatosť inšpirujú mnohých ľudí a ukazujú, že aj v tých najťažších podmienkach sa môžete naďalej usilovať o svoje sny. “Odvaha počas vojny” je názov ocenenia, ktoré Alexandra získala v rámci kampane “Deti hrdinovia”.

Tréning mladej športovkyne sa stal ešte intenzívnejším, pretože dievča si dalo za cieľ zúčastniť sa olympijských hier. Sen o olympijských hrách je pre ňu a jej trénerov silnou motiváciou. Veria, že Alexandra dokáže prekonať všetky prekážky a dokáže celému svetu, že sila ducha a odhodlanie dokážu prekonať všetky ťažkosti.

Oleksandra Pascalová sa stala symbolom nádeje a inšpirácie pre mnohých Ukrajincov a ľudí na celom svete. Jej príbeh nie je len príbehom mladej gymnastky, ale aj príkladom toho, ako možno prekonať tragédiu a pokračovať v boji za svoje sny. Uprostred vojny a neustálych hrozieb nám takéto príbehy pripomínajú, že ľudského ducha nemožno zlomiť.

Ruská agresia má ničivý vplyv na ukrajinský šport. Od začiatku rozsiahlej vojenskej invázie si ruská agresia vyžiadala životy už 455 športovcov a trénerov. Moderné športoviská, mládežnícke centrá a iné zariadenia telesnej kultúry a športu sú vystavené každodennému ostreľovaniu. Na Ukrajine bolo zničených a poškodených 518 zariadení športovej infraštruktúry vrátane 15 športových zariadení so štatútom olympijských a paralympijských tréningových základní. Nepriateľské ostreľovanie neobišlo ani mládežnícke centrá a priestory. K dnešnému dňu existujú informácie, že 42 takýchto zariadení bolo úplne zničených alebo poškodených a ďalších 64 sa nachádza na dočasne okupovaných územiach Ukrajiny.

Ako je známe, ruskí a bieloruskí športovci často reprezentujú športové organizácie spojené s ruskými ozbrojenými silami. Niektorí z nich sú v aktívnej službe v ruskej armáde. Inými slovami, sú spoluvinníkmi zločinov Kremľa na Ukrajine. Viac ako 570 ruských a bieloruských športovcov je na zozname tých, ktorí podporujú ruskú agresívnu vojnu proti Ukrajine. Svetové spoločenstvo si musí uvedomiť a urobiť všetko pre to, aby každý ruský alebo bieloruský športovec, ktorý podporuje agresívnu vojnu, bol vylúčený z medzinárodného športu!

Ruským a bieloruským športovcom by nemalo byť umožnené vrátiť sa na súťaže v žiadnej podobe, a to ani pod neutrálnou vlajkou. Ruský šport nemá nič spoločné s rozvojom a mierom. Veď motto olympijských hier znie: “Rýchlejšie, vyššie, silnejšie – spoločne” (“Citius, altius, fortius – communiter” – latinsky). Partneri Ukrajiny však v žiadnom prípade nie sú na rovnakej ceste s agresorskou krajinou, ktorá sa snaží prerozdeliť svet.

Putinov režim sa snaží ovládnuť a kontrolovať nielen Ukrajinu, ale aj krajiny za jej hranicami, čím ohrozuje stabilitu a bezpečnosť Európy a celého sveta. Preto je dnes pre Ukrajinu potrebná aktívna solidárna podpora medzinárodného spoločenstva viac ako kedykoľvek predtým. Ukrajinci potrebujú silnú vojenskú pomoc vrátane protivzdušnej obrany, protiraketovej obrany, moderných zbraní a munície. Finančná pomoc je potrebná na obnovu zničenej infraštruktúry, obnovu energetických a civilných zariadení vrátane športových zariadení a na zabezpečenie životne dôležitých potrieb vojnou postihnutého ukrajinského obyvateľstva. Medzinárodné spoločenstvo musí jednotne vystupovať na podporu Ukrajiny proti ruskej agresii. Solidarita a koordinácia úsilia v oblasti sankcií, vojenskej a humanitárnej pomoci umožní zastaviť útočníkov Kremľa a obnoviť mier a stabilitu v regióne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com