Svet

Izrael oslobodil z Gazy štyroch rukojemníkov. Zabil najmenej 210 ľudí, hlásia Palestínčania

Pri vojenských operáciách izraelskej armády v oblasti utečeneckého tábora Nusajrát v strednej časti Pásma Gazy zomrelo najmenej 210 Palestínčanov a zhruba 400 ďalších bolo zranených. Oznámil to tlačový úrad vládnuceho palestínskeho hnutia Hamas, na ktorý sa odvolávajú zahraničné médiá, o oslobodení štyroch izraelských rukojemníkov sa pritom nezmienil. Hovorca ozbrojeného krídla Hamasu neskôr vyhlásil, že pri zásahu prišlo o život niekoľko ďalších rukojemníkov. Šéf palestínskej samosprávy pre vysokýu počet obetí požaduje mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

Bezprostredne nebolo jasné, či zvýšená bilancia obetí, ktorú uvádza Hamas, súvisí len so zásahom izraelskej armády na záchranu rukojemníkov. Zdravotnícky personál v nemocnici v zasiahnutej oblasti v predchádzajúcej bilancii obetí agentúre AP oznámil, že nemocnica prijala telá 94 mŕtvych a asi stovku zranených.

„Počet obetí masakru spáchaného izraelskými okupantmi v tábore Nusajrát vzrástol na 210 mučeníkov a viac ako 400 zranených,“ uviedla vo vyhlásení tlačová služba vlády Hamasu. Hnutie súčasne vyhlásilo, že stále zadržiava prevažnú časť rukojemníkov, a pohrozilo, že je schopné ich počet zvýšiť.

Palestínčan nesie zranené dievča do nemocnice al-Aksá po izraelskom bombardovaní v meste Dajr al-Balah v Pásme Gazy v sobotu 8. júna 2024.
Palestínčan nesie zranené dievča do nemocnice al-Aksá po izraelskom bombardovaní v meste Dajr al-Balah v Pásme Gazy v sobotu 8. júna 2024.
Palestínčania privážajú mŕtve a zranené osoby po izraelskom bombardovaní v meste Dajr al-Balah v Pásme Gazy v sobotu 8. júna 2024.

Hovorca ozbrojeného krídla Hamasu potom uviedol, že pri izraelskej záchrannej operácii v tábore a priľahlých oblastiach boli ďalší rukojemníci zabití. Izrael bol „spáchaním strašných masakrov síce schopný oslobodiť niektorých svojich rukojemníkov, ale niektorých ďalších počas tejto operácie zabil,“ uviedol hovorca brigád Kásam Abú Ubajdá na platforme Telegram. Sobotňajšia „operácia bude pre rukojemníkov nepriateľa predstavovať veľké nebezpečenstvo a negatívne ovplyvní ich životné podmienky i životy,“ dodal.

Izraelské sily pri zvláštnej operácii v mestskom prostredí utečeneckého tábora v centrálnej časti Pásma Gazy oslobodili štyroch živých izraelských rukojemníkov unesených z hudobného festivalu v južnom Izraeli pri vlaňajšom teroristickom útoku Hamasu. Ide o troch mužov a jednu ženu vo veku od 21 do 40 rokov. Celkový počet oslobodených rukojemníkov počas záchranných operácií sa tak teraz zvýšil na sedem.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že Izrael sa nepoddá terorizmu a že sa usiluje „kreatívne a odvážne“ o oslobodenie zvyšných rukojemníkov. „Sme odhodlaní tak robiť aj v budúcnosti. Nepoľavíme, kým túto úlohu nedokončíme a nevrátime domov všetkých rukojemníkov – živých aj mŕtvych,“ uviedol Netanjahu.

Andrej Kozlov, jeden zo štyroch vyslobodených rukojemníkov z Pásma Gazy, prichádza v sprievode príslušníkov izraelskej armády (IDF) na vyšetrenie do nemocnice v izraelskom meste Ramat Gan v sobotu 8. júna 2024.
Ľudia mávajú izraelskými vlajkami, keď vrtuľník priváža štyroch vyslobodených rukojemníkov z Pásma Gazy na vyšetrenie do nemocnice v izraelskom meste Ramat Gan v sobotu 8. júna 2024.

Armáda uviedla, že záchranné tímy vyslobodili rukojemníkov súčasne z dvoch budov vzdialených od seba asi 200 metrov. Špeciálne jednotky aj samotná rukojemníci sa pri zásahu ocitli pod ťažkou paľbou zo strelných zbraní aj protitankových granátometov, armáda preto na ich krytie nasadila v celej oblasti ťažké údery zo zeme i zo vzduchu. Vo vyhlásení pripustila, že to viedlo k rozsiahlym stratám medzi palestínskymi civilistami, z ich smrti však armáda viní Hamas, keďže rukojemníkov zadržiaval v civilnom prostredí.

Podľa Izraela bol zásah najväčší svojho druhu na záchranu rukojemníkov od vypuknutia terajšej vojny. Tú vyprovokoval práve cezhraničný útok Hamasu a s ním spriaznených radikálnych skupín zo 7. októbra, pri ktorom ozbrojenci pozabíjali takmer 1 200 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších asi 250 odvliekli do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Viac ako stovka z nich bola prepustená v rámci doteraz jediného prímeria na konci novembra. Hamas teraz podľa izraelských úradov stále zadržiava asi 116 rukojemníkov, viac ako štyri desiatky z nich však úrady vyhlásili za mŕtvych. Odvetné vojenské operácie Izraela v Pásme Gazy si podľa sobotňajšej bilancie úradov ovládaných Hamasom, ktorá však ešte nezahŕňa obete posledných akcií v oblasti Nusajrátu, od októbra vyžiadali životy zhruba 36 800 Palestín­čanov.

Šéf Hamasu Ismáíl Haníja vyhlásil, že palestínsky odboj proti Izraelu bude pokračovať aj po operácii v Nusajráte. „Náš ľud sa nevzdá a odboj bude aj naďalej brániť naše práva tvárou v tvár tomuto zločinnému nepriateľovi,“ uviedol vo vyhlásení politický vodca Hamasu, ktorý žije v exile v Katare.

Predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás v reakcii na udalosť, ktorú označil za „krvavý masaker spáchaný izraelskými silami“, vyzval na zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN. Informovala o tom WAFA, čo je oficiálna tlačová agentúra palestínskej autonómie. Tá vykonáva obmedzenú správu na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com