Komentáre

Putinova zdĺhavá vojna: stratégia Kremľa na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin formuloval strategickú víziu konfliktu na Ukrajine, ktorú analytici z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) označili za „teóriu víťazstva“ zameranú na dlhotrvajúcu opotrebovaciu vojnu. Cieľom tohto prístupu, ktorý bol oznámený 7. júna na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade, je zabezpečiť postupné, trvalé zisky namiesto rýchlych a rozhodujúcich víťazstiev.

Jadro Putinovej stratégie

Putinova „teória víťazstva“ sa točí okolo premysleného, postupného postupu ruských síl, pričom sa vyhýba potrebe rozsiahlej mobilizácie, akou bol napríklad čiastočný odvod v septembri 2022. Uznávajúc, že súčasné nasadenie – údajne zahŕňajúce všetky ruské pozemné sily pripravené na boj od januára 2024 – je nedostatočné na rýchle dobytie, Putin zdôraznil pomalý a stabilný prístup. Cieľom je časom vytlačiť ukrajinské jednotky zo sporných území a vyhnúť sa tak nutnosti ďalšej vlny povolávania.

Ruská stratégia sa spolieha na stabilný prílev nových vojakov, pričom Putin uvádza nábor 160 000 vojakov v roku 2024, čo sa zhoduje so správami o mesačnom nástupe 20 000 až 30 000 regrútov. Toto postupné zvyšovanie počtu vojakov je určené na udržanie ofenzívnych operácií a dosiahnutie taktických úspechov, pričom sa opiera o predpoklad, že ukrajinské sily sa budú snažiť získať späť dobyté oblasti.

Využívanie oneskorenia západnej pomoci

V posledných mesiacoch došlo k výraznému oneskoreniu západnej bezpečnostnej pomoci Ukrajine, čo spôsobilo logistické prekážky, ktoré brzdili ukrajinské vojenské úsilie. Tieto oneskorenia umožnili ruským silám udržať si iniciatívu, uskutočňovať postupné operácie na východe Ukrajiny a dosahovať menšie, ale sústavné víťazstvá.

Analytici ISW poznamenávajú, že tieto oneskorenia posilňujú Putinovu dôveru v túto útočnú stratégiu. Očakáva sa, že bez včasnej a silnej západnej podpory bude schopnosť Ukrajiny začať účinné protiofenzívy značne obmedzená, čo umožní ruským silám pokračovať v postupnom napredovaní.

Vojna o prevahu v praxi

Cieľom opotrebovacej vojny je vyčerpať zdroje a morálku protivníka v priebehu času. Pre Rusko to znamená spôsobovať ukrajinským silám neustále, aj keď postupné straty a zároveň im brániť v preskupení alebo vo významných protiútokoch. Putinova stratégia počíta s tým, že trvalý tlak nakoniec oslabí ukrajinský odpor, pričom využije ruskú schopnosť priebežného náboru a mobilizácie zdrojov.

Strategické protiopatrenia pre Ukrajinu

Analytici ISW tvrdia, že na to, aby Ukrajina čelila tejto stratégii, musí urýchlene riešiť problémy s ľudskými silami a zdrojmi. Zabezpečenie dôslednej a včasnej podpory zo strany Západu je pre Ukrajinu kľúčové, aby mohla uskutočniť významné protiofenzívy a znovu získať iniciatívu. Iba narušením neustáleho postupu Ruska môže Ukrajina dúfať, že sa jej podarí zmeniť dynamiku konfliktu.

Putinove vyjadrenia zo 7. júna zdôrazňujú jeho odhodlanie viesť zdĺhavú konfrontáciu a spoliehať sa na to, že ruské sily dosiahnu dlhodobé ciele. Táto stratégia však nie je bez rizika. Trvalý nápor na ruské vojenské a hospodárske zdroje by mohol nakoniec vyvolať vnútorný nesúhlas alebo znížiť schopnosť Kremľa udržať vojnové úsilie.

Putinova „teória víťazstva“ odráža vypočítavý, dlhodobý prístup ku konfliktu na Ukrajine, pričom kladie dôraz na opotrebovaciu vojnu namiesto rýchlych, rozhodujúcich víťazstiev. Udržiavaním sústavného tlaku na ukrajinské sily a využívaním oneskorenia západnej pomoci sa Rusko usiluje o pomalé oslabovanie ukrajinského odporu. Pre Ukrajinu a jej spojencov spočíva cesta, ako čeliť tejto stratégii, v zabezpečení včasnej a primeranej podpory a v opätovnom získaní iniciatívy na bojisku. Rozvíjajúca sa dynamika tejto opotrebovacej vojny bude pravdepodobne určovať budúcu trajektóriu konfliktu a širšiu geopolitickú situáciu.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com