Svet

OSN zaradila Izrael na čiernu listinu, veľvyslanec zúri: Nemorálne rozhodnutie, ktoré napomáha terorizmu!

Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan v piatok uviedol, že je „znechutený“ tým, že izraelskú armádu majú zaradiť na pripravovaný zoznam OSN zahŕňajúci krajiny a ozbrojené zložky, ktoré zlyhávajú pri ochrane detí počas vojny.

TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. „Som úplne šokovaný a znechutený týmto hanebným rozhodnutím,“ uviedol Erdan vo vyhlásení. „Izraelská armáda je najmorálnejšou armádou na svete a vy to viete. Toto je nemorálne rozhodnutie, ktoré len napomáha terorizmu a odmeňuje Hamas,“ pokračoval izraelský veľvyslanec.

Erdan reagoval na ešte nezverejnenú správu „Deti a ozbrojené konflikty“ generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa po tom, čo dostal oznámenie o zaradení Izraela na zoznam krajín, ktoré neprijímajú primerané opatrenia na ochranu detí pred konfliktmi.

Agentúry AFP a Reuters s odvolaním sa na diplomatický zdroj medzitým informovali, že na zozname OSN budú aj palestínske militantné skupiny Hamas a Islamský džihád. „Jediný, kto je dnes na čiernej listine, je generálny tajomník,“ povedal Erdan. „Teraz bude Hamas ešte viac využívať školy a nemocnice, pretože toto hanebné rozhodnutie generálneho tajomníka dá Hamasu len nádej,“ pokračoval veľvyslanec.

Podľa izraelského ministra zahraničných vecí Jisraela Kaca bude mať rozhodnutie vplyv na vzťahy krajiny s OSN. Premiér Izraela Benjamin Netanjahu vyhlásil, že OSN sa „pridala na čiernu listinu dejín, keď sa pridala k tým, ktorí podporujú vrahov Hamasu“, informuje agentúra Reuters.

Hovorca palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása uviedol, že rozhodnutie pridať izraelskú armádu na celosvetový zoznam je „krokom k tomu, aby sa Izrael zodpovedal za svoje zločiny“.

Správa Guterresa pravdepodobne zverejnia do konca júna. Poukazuje na porušovanie ľudských práv detí v približne 20 konfliktných oblastiach. V minulom roku sa na zozname ocitla ruská armáda a ozbrojené subjekty napojené na Rusko. Skupiny na ochranu práv dlhodobo presadzovali zaradenie Izraela na tento zoznam. V roku 2022 OSN vydala varovanie, že Izrael musí preukázať zlepšenie, inak ho naň pridajú.

Zdroj: Cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com