Svet

Počet kybernetických útokov v EÚ sa zdvojnásobil, mnohé sú súčasťou ruskej agresívnej vojny

Rušivé digitálne útoky, z ktorých mnohé boli vysledované na skupiny podporované Ruskom, sa v posledných mesiacoch v Európskej únii zdvojnásobili a zameriavajú sa aj na služby súvisiace s voľbami.

Počet hacktivistických útokov proti európskej infraštruktúre sa od štvrtého štvrťroka 2023 do prvého štvrťroka 2024 zdvojnásobil,“ povedal Lepassaar v utorok neskoro večer v sídle agentúry v Aténach. „Je to dosť výrazný nárast,“ povedal.

Hrozba narušenia volebných kampaní

Občania z 27 členských štátov EÚ budú 6. až 9. júna hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré budú formovať aj výkonnú moc EÚ – Európsku komisiu. V súvislosti s inými voľbami, ktoré sa majú uskutočniť aj v Spojených štátoch, Británii a mnohých ďalších krajinách, upozornili bezpečnostné agentúry na hrozbu narušenia kampaní financovaných protivníkmi.

ENISA za posledných sedem mesiacov viedla cvičenia a intenzívne konzultácie s cieľom posilniť odolnosť agentúr súvisiacich s voľbami v EÚ. Vo výročnej správe za rok 2023 agentúra zaznamenala prudký nárast útokov ransomvéru a incidentov zameraných na verejné inštitúcie.

Súčasť ruskej agresívnej vojny

Lepassaar uviedol, že útočné metódy – hoci väčšinou neúspešné – boli často skúšané na Ukrajine predtým, ako sa rozšírili do krajín EÚ. „Toto je súčasť ruskej agresívnej vojny, ktorú fyzicky bojujú na Ukrajine, ale aj digitálne v celej Európe,“ povedal.

Odborníci tiež varujú, že na zacielenie na západných voličov sa so zvyšujúcou sa rýchlosťou používajú aj nástroje umelej inteligencie. Šíria sa tak nepravdivé informácie vrátane hyperrealistických video a zvukových klipov známych ako deepfakes.

Zdroj: https://sita.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com