Svet

Falošná reprezentácia Ukrajiny alebo ako ruské špeciálne služby šíria ruskú propagandu v Európe

Bulharskí novinári vyšetrovali mimovládnu organizáciu, ktorá tvrdí, že zastupuje ukrajinský ľud, ale je všetko také dobré, ako tvrdí?

V marci 2023 bola v Bulharsku založená mimovládna organizácia s veľavravným názvom „Zastupiteľstvo ukrajinského ľudu“ (ZUL), ktorá má oficiálnu registračnú adresu vo Varne. Táto organizácia, jej zakladatelia a väzby na ňu nás podnietili k tomu, aby sme sa pustili do série vyšetrovaní a odhalili niekoľko prekvapivých zistení, píše o tom denník FurgeHir.

Na webovej stránke organizácie sa uvádza, že ZUL vznikla s cieľom ponúknuť miliónom Ukrajincov nespokojných so súčasným politickým režimom alternatívnu budúcnosť v ústavnom rámci. V ich manifeste sa odvážne uvádza: „Zatiaľ čo pronacistický režim v Kyjeve stojí na strane vojny a smrti, my ponúkame život a mier.“ Táto rétorika spolu s ich rozprávaním o prenasledovaní a represiách voči rusky hovoriacim občanom na Ukrajine ilustruje vplyv prokremeľských nálad, ktoré sa opakujú počas celého nášho vyšetrovania.

Napriek veľkolepým tvrdeniam sa v bulharských verejných záznamoch nenašli žiadne informácie o ZUL. Organizácia otvorene propaguje myšlienku, že Ukrajina je rukojemníkom USA a Spojeného kráľovstva, čo je ozvenou ruskej propagandy.

PUN spoluzakladal Dmytro Vasylets, Ukrajinec s kontroverznou minulosťou. Vasyletsova minulosť siaha do prvých dní ruskej agresie proti Ukrajine v rokoch 2014 – 2015. Svoje aktivity začal v auguste 2014 na kanáli YouTube „17 Channel“, ktorý bol neskôr oficiálne zaregistrovaný ako „17 KANAL News Agency“ LLC. Medzi zakladateľmi bola spoločnosť MEDIA COMMERCE DEVELOPMENT LLC, medzi ktorej spoluzakladateľov patrili také známe osoby ako Jean. Vadym Novoselcev, bývalý novinár, a ďalšie osobnosti spojené s proruským naratívom.

„Kanál 17“ sa rýchlo stal známy svojím proruským redakčným postojom, ktorý bol často populárnejší v Rusku ako na Ukrajine. Ruský federálny televízny kanál Rossija 24 dokonca natočil dokumentárny film Adekvátne o „hrdinských novinároch Kanálu 17“, v ktorom ich prezentoval ako obete ukrajinských represií.

Jednou z hlavných aktivít 17. kanála bola mediálna podpora podujatí, ako bola známa provokácia „Bratstvo práporu“ v blízkosti prezidentskej administratívy vo februári 2015, o ktorej informovali ruské propagandistické kanály.

V roku 2015 bol Vasylec zadržaný SBU za asistencie ruského televízneho kanálu Novorossiya TV. V roku 2020 sa Vasylets presunul do politiky a stal sa šéfom strany Deržava, ktorá presadzovala jednotu slovanských národov a zákaz niektorých verejných organizácií. Členom tejto strany bol najmä Kyrylo Stremousov, ktorý neskôr pôsobil ako zástupca vedúceho okupačnej správy v Ruskom kontrolovanom Chersone.

Pred ruskou inváziou na Ukrajinu sa Vasilec presťahoval do Ruska a stal sa aktívnym podporovateľom vojny proti Ukrajine, pričom využíval svoju platformu na šírenie ruskej propagandy. Verejne chválil režim Vladimira Putina a vyzýval na dobytie a zničenie Ukrajiny.

V roku 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rozhodnutím Rady národnej bezpečnosti a obrany pozastavil činnosť viacerých politických strán vrátane strany Derviš.

Do marca 2023 Ruská federácia na neverejnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN nastolila otázku „rusofóbie“, ktorá sa zhodovala s aktivitami a naratívmi propagovanými ZUL.

Vyšetrovanie vyvoláva kritické otázky o skutočných motívoch a podporovateľoch ZUL a poukazuje na zložitú sieť vplyvu a záujmov ruských špeciálnych služieb. Dúfame, že miestne bezpečnostné služby sa touto záležitosťou budú zaoberať a pomôžu utajiť ruskú propagandistickú bunku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com