Svet, Slovensko

Najväčšie protesty poľnohospodárov v histórii začali: Cesty zablokuje 2 200 traktorov!

Toto sme tu ešte nemali! Na Slovensku sa dnes chystá najmasívnejší protest poľnohospodárov.

Dôvodom, prečo SPPK aj Agrárna komora nasadajú do svojich traktorov, sú kroky Európskej únie. Ako problém vidia byrokraciu aj obmedzenia, ktoré EÚ zaviedla v rámci boja proti klimatickej kríze aj proti konkurencii zo zahraničia. Kritizujú najmä zelené ciele, ktoré si Únia stanovila. „Sú príliš ambiciózne, nereálne a s nami neboli nijako komunikované,“ povedal podpredseda SPPK Andrej Gajdoš. Od EÚ očakávajú ústupky, ak sa tak nestane, sú ochotní vytrvať a protestovať aj naďalej.

Bývalý minister pôdohospodárstva Zsolt Simon vníma štvrtkový protest sčasti politicky, keďže sa ho zúčastní aj súčasný minister Richard Takáč: „Musím povedať, že pán minister by mal tie chyby sám odstrániť. Úlohou ministra nie je ísť na ulicu protestovať, ale vyriešiť problémy v danom rezorte.“ Hovorí, že podľa neho nie je najväčším problémom farmárov Brusel, ale stav na území Slovenska, ktorý spôsobili predchádzajúci ministri.

„Dopracovali sme sa k tomu, že platobná agentúra je nefunkčná, banky odmietajú poskytnúť peniaze pre farmárov a celý sektor stojí pred kolapsom,“ skonštatoval pre Nový Čas. Súhlasí, že niektoré ciele stanovené Európskou úniou sú prehnané a treba sa im venovať, ale súčasne pripomína, že táto legislatíva platí v každej členskej krajine. „Tak prečo je problém s vyplácaním podpôr na Slovensku?“ pýta sa.

Čo dnes chystajú

– na cestách budú od 9.00 približne do 15.00

– zapojí sa 37 miest po celom Slovensku

– vyrazí približne 2 200 ks techniky a 4 000 farmárov

– v pláne je aj blokácia hraničných priechodov Holíč – Hodonín a Trstená – Chyžné, aj ciest v niektorých regiónoch

Požiadavky veľkých farmárov (od EÚ):

1. prehodnotenie zelených ambícií

2. zmiernenie byrokracie

3. stopnutie nevyhovujúcich dovozov z tretích krajín a Ukrajiny

4. rýchle vyplatenie priamych platieb a odstránenie chýb z kampane 2023

Požiadavky malých farmárov (od PPA):

1. okamžité vyplatenie priamych platieb

2. úľavy sociálnych odvodov pre všetkých farmárov

3. odbúranie byrokracie

Zapadli sme do blata

Marián Glovaťák, predseda Združenia mladých farmárov

Na Orave má farmu, na ktorej chová dojnice. Podľa Glovaťáka pre nich sú najväčším problémom ani nie tak nevyplatené priame platby, ale nepredvídateľnosť pravidiel. „Človek sa nemôže spoľahnúť na štátne inštitúcie. Farmári často ani nevedia, že na podporu majú nárok,“ povedal. Rovnako dôležitým problémom je prístup k pôde. „Dotácie sa nevyplácajú aj preto, lebo máme neporiadok v evidencii pôdy. Platobná agentúra si musí vypracovať systém na kontrolu, aby vedela, či má vyplatiť platbu. Zapadli sme do blata,“ dodal.

Záleží mi na každom

Richard Takáč, minister pôdohospodárstva

– Protest 22. februára pôjdem aj osobne podporiť. Viem, že bude aj v iných krajinách EÚ. Bude smerovať voči Európskej únii, aby sa takpovediac zobudili – začali normálne fungovať a používať zdravý sedliacky rozum. Protest 19. februára musím nazvať, žiaľ, pomýlený. Gro ide protestovať 22. 2., keď ide protestovať celá EÚ, a potom dva subjekty (ASYF a Združenie vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska, pozn. red.) protestovali v iný deň v zásade v úplne niečom inom. Sami seba sa poľnohospodári rozdeľujú. Mne záleží na každom poľnohospodárovi bez rozdielu, či je malý, veľký, stredný, či ekologicky funguje… Mrzí ma, že tento druhý pomýlený protest je politicky smerovaný.

Nie sme účtovníci

Karol Motyka, predseda PD Šenkvice

PD Šenkvice patrilo medzi jedno z najlepších družstiev v chove kráv. Teraz je chov utlmený a družstvo plánuje vybudovať moderné, robotické priestory. K protestu sa podľa Motyku pridali preto, lebo tlak z EÚ sa už nedá uniesť: ,,Považujú nás za účtovníkov, a nie za poľnohospodárov. Napríklad teraz máme 9 predpisov, ktoré sa týkajú prijateľného hospodárenia na pôde. Agronóm je úplný chudák, nevie, čo má skôr robiť.“ Situáciu farmárom skomplikoval aj prílev lacných tovarov z Ukrajiny. „Trh sa zdeformoval, aj ceny. Nevieme predať našu produkciu. Je drahá oproti tej, ktorá je vyrobená na Ukrajine,“ uzavrel.

Protesty farmárov v Európe

Marseille

Vo Francúzsku nešlo len o blokovanie dopravy. Farmári v prístavnom meste Marseille pred budovu prefektúry vysypali hnoj.

Brusel

Rozhnevaní farmári v Bruseli zapaľovali balíky sena a na policajtov hádzali vajíčka a petardy, zatiaľ čo sa neďaleko konal samit lídrov Európskej únie.

Berlín

Protestujúci poľnohospodári odchádzali so svojimi traktormi po účasti na demonštrácii pred Brandenburskou bránou. Blokády farmárov otriasali v januári Nemeckom celý týždeň.

Madrid

Španielski poľnohospodári blokovali dopravu v okolí ministerstva poľnohospodárstva v centre Madridu. Na juhu krajiny zase prerušili prvú etapu cyklistických pretekov.

Praha

Českí poľnohospodári s traktormi tento týždeň blokovali pražskú magistrálu v Prahe. V meste sa konali podobné akcie na viacerých miestach.

Zdroj: cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com