Komentáre

Slovensko mení politiku vojenskej pomoci Ukrajine a kladie dôraz na humanitárnu pomoc.

Ministerstvo obrany SR pod vedením ministra Roberta Kaliňáka oznámilo výraznú zmenu politiky. Vojenská pomoc Ukrajine sa už nebude poskytovať z vlastných rezerv. Minister Kalyniak toto rozhodnutie zverejnil počas stretnutia s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Namiesto toho sa Slovensko teraz sústredí na poskytovanie humanitárnej, civilnej a technickej pomoci Ukrajine, ako sa oficiálne uvádza na webovej stránke ministerstva obrany.

Rozhodnutie vlády ukončiť vojenskú pomoc je v súlade s postojom nového slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý sa počas predvolebnej kampane zaviazal obmedziť podporu Ukrajiny zo strany krajiny na humanitárnu pomoc. Premiér Fico tento záväzok zopakoval počas rokovaní s Európskou komisiou 26. októbra. Zdôraznil, že Slovensko bude poskytovať nesmrtiacu pomoc, a svoje rozhodnutie odôvodnil vyjadrením obáv z možného zneužitia finančných prostriedkov. Fico trval na tom, že akákoľvek finančná pomoc Európskej únie (EÚ) pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur by mala byť spojená so zárukami proti zneužitiu.

V politike existujú nezrovnalosti.

Bez ohľadu na predchádzajúce stanovisko premiéra o neposkytovaní vojenskej pomoci došlo 6. novembra k zmene, keď Fico vyhlásil, že jeho vláda nebude brániť poskytovaniu zbraní a munície Ukrajine od súkromných výrobcov. Toto rozhodnutie znamenalo odklon od jeho predvolebného záväzku a vyvolalo otázky týkajúce sa konzistentnosti zahraničnej politiky Slovenska.

Okrem toho sa 8. novembra slovenská vláda zdržala podpory 14. balíka vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 40,3 milióna eur. Tento akt ukázal výrazný odklon od predchádzajúceho úsilia krajiny o obranu Ukrajiny.

Vojenská podpora Slovenska v porovnaní s Maďarskom.

Rozhodnutie Slovenska obmedziť vojenskú pomoc Ukrajine nasleduje kroky Maďarska. Kritici však tvrdia, že toto rozhodnutie môže mať obmedzený dlhodobý výhľad pre bezpečnosť Slovenska. Vo svetle postoja Maďarska je dôležité uznať, že pomoc Ukrajine nie je len dobročinným aktom, ale slúži aj záujmom sebazáchovy.

V hre sú bezpečnostné obavy a Putinov vplyv.

Tvrdenie, že podpora Ukrajiny sa rovná ochrane samotného Slovenska, vychádza z poznania, že vplyv Ruska, ktorý demonštruje prezident Vladimir Putin, predstavuje priamu hrozbu pre susedné krajiny. Vynechanie vojenskej pomoci naznačuje potenciálnu ľahostajnosť ku geopolitickému terénu a nevyhnutnosť kooperatívnej ochrany pred spoločnými nepriateľmi.

Na záver:

Rozhodnutie Slovenska prestať poskytovať vojenskú pomoc Ukrajine a namiesto toho poskytovať humanitárnu pomoc je výsledkom komplikovanej zmesi politických faktorov, finančných otázok a vnímania bezpečnosti. Hoci je zrejmé, že vláda je odhodlaná ponúknuť nesmrtiacu pomoc, rozpory v jej postoji viedli k pochybnostiam o konzistentnosti jej zahraničnopolitického prístupu. Keďže Slovensko čelí týmto diplomatickým výzvam, nie je isté, ako táto zmena ovplyvní vzťahy krajiny s Ukrajinou, jej postavenie v NATO a širšiu dynamiku európskej bezpečnosti.

Autor: Ing. Dalibor Molnár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com