Potravinári varujú Fica: Ak zvýšite dane na tabak a nápoje, ublížite najslabším
Potravinárska komora Slovenska (PKS) sa obáva toho, aby sa Slovensku nezvyšovali alebo nezavádzali dodatočné dane na potraviny, nápoje a tabak. Tento krok by podľa komory vytvoril ďalší tlak na ceny pre spotrebiteľov.
V otvorenom liste adresovanom premiérovi Robertovi Ficovi upozorňuje na to, že v iných krajinách zavedenie daní z potravín nemalo výrazný vplyv na výber daní, ani na verejné zdravie. Slovensko pritom podľa PKS dosahuje v rámci krajín Európskej únie niekoľko mesiacov jednu z najvyšších inflácií.
„Vstupné náklady pre potravinársky priemysel sú stále vyššie ako v období pred kovidom vo všetkých oblastiach, vrátane surovín, obalov, cien energií a dopravy,“ uviedla potravinárska komora. V septembri tohto roka dosahovalo Slovensko po Belgicku a Maďarsku najvyššiu hodnotu inflácie potravín vo výške 11,3 percenta.
„V čase, keď inflácia potravín dosahuje najvyššie hodnoty v rámci krajín EÚ, je preto kontraproduktívne zavádzať dane, ktoré budú ceny potravín ďalej zvyšovať, s negatívnym dopadom nielen na zraniteľné skupiny obyvateľstva, ale aj na potenciál hospodárskeho rozvoja a zamestnanosť’,“ uviedla komora v liste.
Slovenský potravinársky priemysel podľa PKS naďalej čelí bezprecedentným a dlhotrvajúcim vysokým výrobnom nákladom. V prípade mnohých kľúčových poľnohospodárskych komodít zostávajú ceny vysoké.
„Dane z potravín a nápojov v dôsledku cenovej elasticity nemajú potenciál výrazného výberu finančných prostriedkov pre štát, majú však negatívny sociálny dopad,“ upozornila komora. Zavedenie dane z potravín a nápojov bude mat’ podľa PKS za dôsledok, že domácnosti s nižším príjmom budú na potraviny vynakladať‘ viac finančných prostriedkov, prípadne budú siahať’ po menej výživných potravinách.
Jedným z častých argumentov na zavádzanie daní z potravín a nápojov je aj ochrana verejného zdravia. Skúsenosti z iných krajín pritom ukazujú, že zdaňovanie potravín nie je funkčným nástrojom na riešenie problémov verejného zdravia.
„Podľa odborných štúdií sú riešením na predĺženie priemernej dĺžky života vyššie investície do zdravotníctva a mohutná osveta medzi spotrebiteľmi o zdravom životnom štýle so zapojením organizácií na ochranu zdravia, súkromného sektora a združení,“ argumentuje potravinárska komora.
Zdroj: https://ekonomika.pravda.sk