Svet

Orbán doma kričí o bankrote EÚ, no v Bruseli ústa neotvoril

Maďarský premiér Viktor Orbán bez zábran siaha k populistickým klamstvám. Najnovšie naservíroval verejnosti teóriu o tom, že Európska únia je vraj na pokraji bankrotu.

No keď mal možnosť tento údajný problém otvoriť na summite lídrov EÚ, akosi mu došli slová. A už vôbec neplatí jeho tvrdenie, že by to riešili iní účastníci schôdzky.

Európska sedmička sa stretla vo štvrtok a piatok. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová povedala, že Orbán sa nepýtal na to, či má únia problémy s peniazmi.

“Keby táto otázka padla, odpovedala by som, že všetci vidíme, že Európska únia je silná a prosperuje. Máme veľmi transparentný systém kontroly. Európsky dvor audítorov, Európsku parlament a Európsku radu. A to spomínam len tri inštitúcie. Je to veľmi dobré a v silnej demokracii nevyhnutné. Preto jednoznačne podporujeme princípy právneho štátu, najmä aby sme bojovali proti korupcii,“ vysvetlila von der Leyenová.

“Čo sa týka nejakých vyjadrení maďarského premiéra, táto dimenzia vôbec nebola diskutovaná. V zásade to veľká väčšina lídrov berie tak, že to išlo najmä smerom k domácemu publiku. Na európskej úrovni všetci vieme, že nemôžeme hovoriť o nejakom bankrote alebo o tom, že EÚ je bez peňazí,“ povedal v Bruseli slovenský premiér Ľudovít Ódor.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com