Komentáre

Inštitút pre štúdium vojny varuje pred možnou ruskou hrozbou pre Záporožskú jadrovú elektráreň

Inštitút pre štúdium vojny (ISW) nedávno vydal správu, v ktorej hodnotí možnosť ruského teroristického útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň (ZNPP). Podľa správy je síce nepravdepodobné, že by ruské jednotky úmyselne spôsobili haváriu v zariadení, ale Kremeľ naďalej hrozí rádiologickým incidentom s cieľom odradiť Ukrajinu od protiofenzívy a podkopať podporu Západu pred samitom NATO.

Správa ISW poukazuje na niekoľko možných radiačných incidentov spôsobených človekom, ktoré by Rusko mohlo zorganizovať v ZNPP. Jeden zo scenárov zahŕňa vypúšťanie ožiarenej vody z elektrárne do vodnej nádrže Kachovka ruskými jednotkami s cieľom zabrániť pohybu Ukrajiny cez už vypustenú nádrž. Ďalšou možnosťou je vytvorenie rádiologickej špirály, ktorá by pokryla veľkú oblasť južnej Ukrajiny. V správe sa však uvádza, že vzhľadom na konštrukciu reaktorov je dosiahnutie tohto efektu náročné. Okrem toho prevládajúce severné vetry v určitom období by mali za následok, že radiačný špirál by viac zasiahol ruské jednotky v Záporožskej a Chersonskej oblasti, ako aj na Kryme, než ukrajinské sily.

ISW zdôrazňuje, že žiadna z týchto možností by v konečnom dôsledku nepriniesla prospech ruským silám. Namiesto toho by ešte viac zhoršili schopnosť Ruska udržať si kontrolu nad okupovanými územiami na južnej Ukrajine, čím by sa stali neobývateľnými.

Pri analýze vyjadrení predstaviteľky ruského ministerstva zahraničných vecí Marie Zacharovovej ISW odmieta jej tvrdenia o príprave teroristického útoku na Ukrajinu v ZNPP ako “nezmyselné špekulácie” typické pre informačné operácie Kremľa.

ISW naznačuje, že Kremeľ využíva hrozby jadrovej eskalácie a varovania pred potenciálnymi hrozbami v ZNPP na vyvíjanie tlaku na Ukrajinu, obmedzenie nepriateľských akcií a odradenie Západu od podpory Ukrajiny. Okrem toho Rusko dúfa, že zabráni ukrajinským silám prekročiť vodnú nádrž Kachovka, pretože by si to vyžadovalo, aby Rusko bránilo väčší front.

Analytici sa tiež domnievajú, že ruská rétorika jadrového vydierania je zameraná predovšetkým na západné publikum. Tvrdia, že objavenie sa eskalačných signálov a rétoriky okolo ZNPP by mohlo ovplyvniť rozhodovanie Západu v súvislosti s Ukrajinou v predvečer samitu NATO vo Vilniuse.

Pokiaľ ide o nedávny vývoj, 25. júna Kirill Budanov, šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva ukrajiny, prezradil, že Rusi dokončili prípravy na možný teroristický útok v ZNPP. Výbušniny boli údajne umiestnené v blízkosti štyroch zo šiestich energetických blokov elektrárne. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 22. júna vyhlásil, že Rusko zvažuje scenár teroristického útoku v ZNPP, a tvrdil, že vykonali potrebné prípravy.

V reakcii na tieto správy hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby uviedol, že Spojené štáty v súčasnosti nevnímajú “bezprostrednú” hrozbu ruského útoku na ZNPP. Zdôraznil však, že americké spravodajské služby situáciu pozorne sledujú.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová obvinila Ukrajinu z plánovania teroristického činu v ZNPP, ktorá je v súčasnosti pod kontrolou Ruska. Správa ISW označuje tieto obvinenia za nepodložené a za súčasť informačných operácií Kremľa.

Možnosť ruského útoku na ZNPP naďalej vyvoláva značné obavy, pričom Ukrajina aj medzinárodné spoločenstvo situáciu pozorne sledujú s cieľom zaistiť bezpečnosť a ochranu zariadenia.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com