Komentáre

Udelenie členstva Ukrajine v NATO zaručuje bezpečnosť na európskom kontinente

Dnes je ťažké si predstaviť, ako by mohla vyzerať budúcnosť ukrajinského štátu, keby mal skutočne úspešné bezpečnostné dohody s NATO. Neúčinné záruky jadrovej bezpečnosti, ktoré Ukrajina získala na základe Budapeštianskeho memoranda, teraz vyústili do významných globálnych problémov a výziev spôsobených agresívnou politikou Ruska.

Teroristický štát Rusko, ktorý mal podľa tejto zmluvy poskytnúť záruky jadrovej bezpečnosti (nie záruky) výmenou za odzbrojenie a zničenie kedysi tretieho najväčšieho jadrového arzenálu Ukrajiny na svete, sa teraz vyhráža a pripravuje spôsobiť skutočnú katastrofu v Záporožskej jadrovej elektrárni, čo porušuje všetky normy medzinárodného práva.

Ukrajina sa roky pokúšala vstúpiť do NATO, ale Aliancia jej žiadosť ignorovala napriek vážnosti bezpečnostnej situácie, čo povzbudilo Rusko k rozpútaniu najväčšej vojny v Európe od druhej svetovej vojny. Strach z vyvolania eskalácie priniesol v priebehu rokov ovocie v podobe globálnych bezpečnostných nezhôd a, žiaľ, ani humanitárne, ani ekologické katastrofy zatiaľ úplne nepresvedčili európske spoločenstvo, aby odrazilo ruskú agresiu a ponúklo Ukrajine rýchly vstup do NATO. Napriek tomu, že Ukrajina už dostala ústne pozvania na vstup do NATO, nikdy sa nehovorilo o skutočnom schválení a prijatí prihlášky.

Ukrajinský ľud historicky vždy trpel ruským imperializmom a ambíciami Moskvy privlastniť si územie, vymazať identitu a zničiť suverenitu. Od získania nezávislosti v roku 1991 sa Ukrajina opäť stala terčom ruskej agresie prostredníctvom pokračujúcich konfliktov v hospodárskej, geopolitickej a vojenskej oblasti. Napríklad konflikt o ukrajinský ostrov Tuzla v roku 2003, keď Rusko začalo stavať hrádzu v Kerčskom prielive s cieľom vymedziť svoje hranice.

Smerovanie k európskej a západnej integrácii vo všeobecnosti ukázalo, že ukrajinský štát sa rozvíjal a postupne demokratizoval. To bola výzva pre Rusko, ktoré sa rozhodlo násilne vrátiť Ukrajinu do svojej sféry vplyvu. Práve anexiou Krymu Ruskou federáciou začal ukrajinský ľud takmer desať rokov trvajúci boj za svoju slobodu a nezávislosť.

Už začiatkom roka 2010 bol pre medzinárodné spoločenstvo zrejmý príklon ukrajinského ľudu k západným inštitúciám a hodnotám. Keď však Rusko v roku 2014 porušilo územnú celistvosť Ukrajiny, západný svet urobil len málo, aby zabránil ruskej invázii v plnom rozsahu.  Opatrná politika krajín NATO bola založená na pomalom procese integrácie Ukrajiny do Aliancie, keď bolo tak dôležité konať rýchlo. Predtým v roku 2008 v Bukurešti bolo Ukrajine úplne zamietnuté členstvo v NATO. Zakaždým to bolo Rusko, jeho propaganda a manipulácie, ktoré stáli v ceste a nútili medzinárodné spoločenstvo viesť voči Ukrajine mimoriadne zdržanlivú politiku. To však už nemá zmysel, pretože keď Rusko vo februári 2022 spustilo inváziu v plnom rozsahu, dokázalo, že sa nesnaží zachovať status quo a teraz bojuje výlučne za svoje vlastné záujmy, ignorujúc globálnu bezpečnosť a všetky predtým dosiahnuté dohody.

V blízkej budúcnosti členstvo Ukrajiny v NATO len posilní alianciu a pomôže v plnej miere zabrániť agresívnym zámerom Ruska v dlhodobom horizonte. Ukrajinská armáda je už teraz jednou z najsilnejších na svete a zručne využíva zbrane poskytnuté spojencami. Vstup do aliancie zapojí Ukrajinu do používania inovatívnejších zbraní. Skúsenosti Ukrajiny s vedením vojny vo všeobecnosti do značnej miery zmenia prístup NATO k štúdiu vojen a konfliktov vo všeobecnosti a poskytnú aliancii ďalší impulz na lepšie vybavenie. Okrem toho je blízkosť Ukrajiny k Rusku nespornou výhodou ukrajinského členstva. Táto blízkosť by aliancii umožnila strategicky sa lepšie prispôsobiť zložitým situáciám a výzvam a vytvoriť nové podmienky pre globálnu bezpečnosť.

Pre Ukrajinu by realistický proces vstupu do NATO pomohol posilniť obranné kapacity krajiny a prilákať investície, ktoré by v povojnovom rozmere urobili z Ukrajiny silného a spoľahlivého partnera.

Členstvo v NATO tiež pomôže Ukrajine definitívne sa ekonomicky, sociálne a kultúrne oddeliť od Ruska, čo ho oslabí ako globálneho hegemóna a zasiahne ambície Kremľa vrátiť bývalé sovietske republiky pod svoj vplyv. Európske spoločenstvo musí vybudovať novú bezpečnostnú architektúru, v rámci ktorej bude Ukrajina plnoprávnym členom NATO.

O dva týždne sa uskutoční samit NATO vo Vilniuse, na ktorom sa možno konečne vyrieši otázka členstva Ukrajiny, a ukrajinská strana je odhodlaná získať politické vyjasnenie tejto otázky, ako aj jasné podmienky vstupu. Tento samit bude mať pre Ukrajinu mimoriadny význam, pretože dá nádej ukrajinskému ľudu, ktorý zúfalo túži brániť svoju krajinu.

Ukrajina je pripravená integrovať sa do silnej a spoľahlivej aliancie a ukrajinská spoločnosť je už pripravená na ťažké zmeny a po toľkých rokoch neúspešných dohôd s NATO pozná hodnotu skutočnej bezpečnosti. Teraz, keď sa vojna odohráva priamo na európskom kontinente a priamo ovplyvňuje budúcu bezpečnostnú štruktúru sveta, keď sú svetové medzinárodné organizácie často bezmocné, je potrebné preukázať rozhodnosť a vytrvalosť pri udelení členstva Ukrajine v NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com