Komentáre

Ďalší rozvoj vzťahov medzi Ukrajinou a NATO v centre pozornosti na samite vo Vilniuse

Nadchádzajúci samit NATO vo Vilniuse bude prioritne venovaný ďalšiemu rozvoju vzťahov medzi Ukrajinou a Alianciou s cieľom priblížiť krajinu k NATO a vytvoriť jasnú cestu k členstvu. Ako informovala agentúra Ukrinform, litovský prezident Gitanas Nauseda zdôraznil tieto kľúčové témy počas dnešného spoločného tlačového vyhlásenia s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom vo Vilniuse.

“Budúcnosť vzťahov medzi Ukrajinou a NATO a riešenie euroatlantických ambícií Ukrajiny budú nepochybne patriť medzi najdôležitejšie diskusie vo Vilniuse. Počas samitu musíme jasne potvrdiť, že Ukrajina sa čo najskôr stane členom NATO. Musíme nájsť riešenie, ktoré priblíži Ukrajinu k členstvu v NATO, a dohodnúť sa na jasnej ceste k tomuto členstvu. Ukrajina je neoddeliteľnou súčasťou transatlantickej bezpečnostnej architektúry,” vyhlásil prezident Nauseda.

Vyjadril vďaku Stoltenbergovi za jeho neochvejný postoj k ruskej agresii voči Ukrajine a ocenil aktívnu úlohu generálneho tajomníka NATO pri mobilizácii spojencov na podporu Ukrajiny.

Prezident Nauseda ďalej zdôraznil, že nedávne udalosti v Rusku si vyžadujú zvýšenú pozornosť bezpečnosti východného krídla NATO s cieľom zabrániť ďalšej eskalácii alebo potenciálnym provokáciám.

“Posilnenie východného krídla musí byť prioritou celej Aliancie. Na tejto frontovej línii NATO nie je priestor na bezpečnostné výpadky. Udalosti, ktoré sa odohrali minulý víkend v Rusku, dokazujú nestabilitu kremeľského režimu. V budúcnosti možno očakávať podobné, ak nie väčšie výzvy. To má nepochybne dôsledky pre bezpečnosť Litvy a celého regiónu. Prítomnosť skupiny “Wagner” v Bielorusku by mohla predstavovať ďalší rizikový faktor. Musíme zabezpečiť, aby agresor ani len neuvažoval o prekročení hraníc NATO, a spoliehať sa na účinnosť článku 5 Washingtonskej zmluvy o kolektívnej obrane,” zdôraznil Nauseda.

Summit NATO, ktorý je naplánovaný na 11. – 12. júla, sa bude zaoberať pokračujúcou pomocou Ukrajine v jej boji proti ruskej agresii ako jednou z hlavných priorít. Ukrajina očakáva, že sa prijmú konkrétne rozhodnutia týkajúce sa jej cesty k členstvu v NATO a poskytnutia bezpečnostných záruk s cieľom zabrániť prípadnému opakovaniu ruskej agresie.

Samit vo Vilniuse predstavuje pre Ukrajinu kľúčovú príležitosť na upevnenie jej vzťahov s NATO a dosiahnutie významného pokroku na ceste k jej euroatlantickým ambíciám. Angažovanosť a podpora Litvy a ďalších členských štátov NATO v tomto úsilí bude zohrávať zásadnú úlohu pri formovaní budúcnosti bezpečnosti a stability Ukrajiny.

Autor: Radim Veselý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com