Svet

Zomrel bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi († 86): Prehral dlhý boj so zákernými chorobami

Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi dnes zomrel v milánskej nemocnici San Raffaele, kde bol od minulého piatku hospitalizovaný kvôli zápalu pľúc a chronickej leukémii. Predseda strany Hore, Taliansko (Forza Italia), miliardár a zakladateľ najväčšej talianskej mediálnej spoločnosti Mediaset mal 86 rokov.

Informovali o tom noviny Corriere della Sera. Berlusconi viedol stranu, ktorá je súčasťou pravicovej koalície premiérky Giorgii Meloniovej, a bol senátorom. Aj keď sám nemal vo vláde žiadnu úlohu, jeho smrť pravdepodobne v nasledujúcich mesiacoch destabilizuje taliansku politiku, napísala agentúra Reuters. Taliansky minister obrany Guido Crosetto na twitteri uviedol, že po Berlusconiho smrti zostane “obrovské prázdno”.

O Berlusconiho zdraví sa intenzívne hovorilo od tohtoročného apríla, keď lekári prvýkrát priznali, že sa potýka s chronickou leukémiou. V predchádzajúcich rokoch ho limitovali najmä problémy so srdcom – v roku 2016 postúpil operáciu srdcovej chlopne. V roku 2019 ho lekári operovali kvôli nepriechodnosti čreva a o rok neskôr skončil v nemocnici po nákaze koronavírusom. 

Berlusconi bol viac ako tri desaťročia jednou z hlavných postáv talianskej vysokej politiky a opakovane zastával post premiéra, ktorým sa stal prvýkrát v roku 1994. Jeho politický vplyv oslabol po roku 2013, keď ho Senát zbavil mandátu, pretože bol odsúdený za daňové podvody.

Tlačový magnát, podnikateľ, politik v rokoch 1994 až 2011 štvornásobný taliansky premiér (v rokoch 2001-2005 a 2005-2006 stál na čele dvoch rôznych vlád) Silvio Berlusconi bol jedným z najbohatších mužov Talianska. Jeho priaznivci v ňom videli neomylného záchrancu celej krajiny neustále napádaného ľavicovými protivníkmi, a naopak politickí súperi ho označovali za skorumpovaného megalomana, kariéru ktorého sprevádzali mnohé škandály.

Silvio Berlusconi sa narodil 29. septembra 1936 v Miláne v rodine bankového úradníka. Po skončení vysokoškolských štúdií práva na univerzite v rodnom meste nastúpil pracovať do banky svojho otca.

V roku 1978 založil súkromnú mediálnu spoločnosť Fininvest a dlhoročný prezident i čestný prezident futbalového klubu AC Miláno sa stal postupne talianskym mediálnym magnátom.

V marci 1994 len s niekoľko mesiacov starou politickou stranou Forza Italia (FI, Taliansko vpred) porazil Silvio Berlusconi ľavicový blok a 10. mája 1994 sa postavil po prvý raz na čelo vlády. Vládol však len do januára 1995, pretože Berlusconi podal po vzájomných nezhodách vo vládnej koalícii demisiu.

Do vysokej politiky sa vrátil v lete roku 2001 po víťazných parlamentných voľbách. Od júna 2001 do mája 2006 stál na čele dvoch vlád.

V máji 2008 opäť zasadol do premiérskeho kresla. Ako vodca talianskej opozície vyhral voľby s výrazným náskokom. V parlamente si jeho stredopravá koalícia zabezpečila 334 zo 630 kresiel.

V decembri 2010 tesne prežil hlasovanie o dôvere v dolnej komore parlamentu. Hlasovanie nasledovalo po sérii škandálov, vnútrostraníckych bojov a rozchode Berlusconiho s dlhoročným spojencom a predsedom dolnej komory talianskeho parlamentu Gianfrancom Finim. Vo funkcii premiéra skončil 16. novembra 2011.

Silvio Berlusconi čelil viacerým súdnym procesom, ktoré sa týkali korupcie, daňového podvodu a obvinenia, že mal pohlavný styk s neplnoletou osobou. Premiér tieto obvinenia vždy rozhodne odmietal.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com