Slovákov stále trápi zdražovanie: Takto stúpli ceny potravín! Prečo inflácia klesá tak pomaly?
Vykazujeme horšie čísla ako okolitý svet, ale lepšie ako naši susedia. Inflácia u nás síce mierne klesá, ale vo viacerých krajinách západu aj eurozóny sa dostala oveľa nižšie ako na Slovensku.
V marci sa zdražovanie zastavilo podľa Štatistického úradu na 14,8 %, čo je oproti februáru mierny pokles. Horšie však je, že za potraviny platíme medziročne až o 28 % viac. Nový Čas sa s odborníkmi pozrel na to, kedy sa tento trend výrazne obráti nadol.
V EÚ sa inflácia v marci dostala na 8,3 % a v krajinách, ktoré platia eurom na 6,9 %. Najnižšie je Luxembursko (2,9 %), na druhej strane obrovský nárast je v Maďarsku, a to +25 %, čo aj v porovnaní s nami vyzerá hrozivo. Slovensko je v rámci V4 na tom najlepšie, no napriek tomu sa drží na dvojnásobných číslach priemeru Európy. Ako je to možné?
Najväčší vplyv na to majú ceny potravín, ktoré u nás narástli takmer o 28 %. „Výrazne rástli ceny mäsa o 30,5 %, chleba a obilnín o 27,2 %, mlieka, syrov a vajec o 35,7 %, ale aj zeleniny o 32,1 %, olejov a tukov o 28,3 % a cukru a cukroviniek o 30,3 %. Nealkoholické nápoje sa zvýšili až o 19,6 %. Druhý najväčší vplyv na výdavky domácností majú ceny v odbore bývanie a energie,“ opisuje Štatistický úrad.
Zlom v polovici roka?
Ekonómovia upozorňujú, že situácia by sa už aj u nás mala začať zlepšovať. „Očakávame, že aj v roku 2023 budeme svedkami pomerne vysokej úrovne inflácie. Počas niekoľkých mesiacov bude inflácia dosahovať stále pomerne vysoké dvojciferné tempá rastu, postupne by sa mala prehupnúť cez hranicu 10 % a následne dosahovať jednociferné úrovne,“ hovorí analytička WOOD & Company Eva Sadovská. Situáciu upokojuje rozpočtová rada, ktorá predpokladá, že inflácia bude tento rok naozaj klesať.
„Čakali by sme, že ceny potravín začnú klesať prudšie, pretože vidíme, že ceny agrokomodít sú oveľa nižšie,“ zhodnotil pre Slovenský rozhlas situáciu šéf Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth. „Celkovo pre tento rok vidíme infláciu my, ale aj ministerstvo financií a NBS priemerne okolo 10 %. Myslíme si, že profil inflácie bude klesajúci, aj keď to klesanie je možno zatiaľ pomalšie,“ dodáva Tóth.
Analytici NBS hovoria, že ceny agrokomodít na európskom trhu naznačujú, že tempo rastu cien potravín by malo už spomaľovať výraznejšie v polovici roka. Dôvodov, prečo sú potraviny aj naďalej oveľa drahšie, je podľa analytičky Wood & Company Evy Sadovskej niekoľko. „Producenti uvádzajú ako jeden z hlavných dôvodov vyššie ceny energií, ktoré sú dôležitým výrobným vstupom. Počas vlaňajšieho roka sme však boli svedkami aj vysokej ceny ropy na svetových trhoch a následne rekordných cien pohonných látok,“ priblížila.
Martin Šuster, člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť: U nás majú väčšiu váhu potraviny
– Už marcová inflácia na Slovensku klesala a bude ďalej klesať aj v apríli, aj v máji. Toto je naozaj len taká technická zvláštnosť toho, ako je inflácia rozdelená po mesiacoch. A prečo je u nás inflácia 15 % a v EÚ v priemere len 8 %? Je to čiastočne preto, že u nás majú väčšiu váhu potraviny, ako aj energie, ktoré predsa len tlačia infláciu viac. Okrem toho u nás napriek všetkému mzdy vzrástli viac než v Európe a tieto vyššie mzdy teraz tlačia na ceny služieb a tovarov. Pri cenách potravín už skoro pol roka vidíme, že ceny komodít klesajú, lenže komodity tvoria v skutočnosti len menšiu časť ceny potravín, ktoré kupujeme v obchode.
Zdroj: cas.sk