Komentáre

Prečo sú komentáre Viktora Orbána o Ukrajine nebezpečné a zavádzajúce

Maďarský premiér Viktor Orbán urobil 14. apríla 2023 vyhlásenie, že Ukrajina je krajina, ktorá ekonomicky neexistuje a akonáhle USA a EÚ prestanú Ukrajinu financovať, vojna sa okamžite skončí. Toto tvrdenie je však nielen nepravdivé, ale aj nebezpečné.

Po prvé, Orbánovo tvrdenie je vecne nesprávne. Ukrajina je krajina s rastúcou ekonomikou a v posledných rokoch aj napriek prebiehajúcej vojne s Ruskom napreduje. Krajina úspešne zaviedla ekonomické reformy a jej HDP sa od roku 2015 neustále zvyšuje. Ukrajina je navyše významným poľnohospodárskym výrobcom a má významný priemyselný potenciál. Orbánov komentár je nepodložený a slúži na podkopanie úsilia Ukrajiny o obnovu svojej ekonomiky.

Po druhé, Orbánovo vyhlásenie dokazuje nepochopenie geopolitickej reality regiónu. Agresia Ruska voči Ukrajine nie je motivovaná výlučne ekonomickými faktormi, a preto odňatie finančnej podpory z USA a EÚ nepovedie k vyriešeniu konfliktu. V skutočnosti by stiahnutie podpory Rusko pravdepodobne povzbudilo a viedlo k eskalácii vojny. To by malo za následok ďalšie straty na životoch, zničenie infraštruktúry a ekonomické škody.

Po tretie, Orbánove komentáre sú obzvlášť znepokojujúce vzhľadom na súčasnú situáciu v Európe. Ruská agresia voči Ukrajine nie je ojedinelým incidentom; je súčasťou širšieho modelu správania zameraného na destabilizáciu regiónu. Rusko už anektovalo Krym a podporuje separatistické hnutia na východe Ukrajiny. Existuje reálne riziko, že Rusko bude pokračovať v agresii voči iným krajinám regiónu vrátane Maďarska. Tým, že Orbán podkopáva schopnosť Ukrajiny brániť sa proti ruskej agresii, ohrozuje bezpečnosť vlastnej krajiny.

Orbánove komentáre navyše prehliadajú skutočnosť, že pomoc Ukrajine nie je charita. Európa podporou Ukrajiny investuje predovšetkým do vlastnej bezpečnosti. Konflikt na Ukrajine je hrozbou pre stabilitu celého regiónu a je v záujme Európy zabezpečiť, aby Ukrajina zostala suverénnym a nezávislým štátom. Podpora poskytovaná USA a EÚ je zameraná na posilnenie schopnosti Ukrajiny brániť sa a odolávať ruskej agresii.

Nakoniec stojí za zmienku, že Maďarsko nebolo počas konfliktu podporným susedom Ukrajiny. Budapešť opakovane blokovala snahy Ukrajiny o vstup do NATO a EÚ a presadzovala politiku zbližovania s Ruskom. Orbánove komentáre možno vnímať ako snahu odvrátiť pozornosť od vlastných zlyhaní a nedostatkov Maďarska v regióne.

Na záver, Orbánove komentáre o Ukrajine sú nielen vecne nesprávne, ale aj nebezpečné. Znižovaním závažnosti konfliktu na Ukrajine a podkopávaním obranyschopnosti Ukrajiny Orbán ohrozuje bezpečnosť celého regiónu vrátane Maďarska. Je čas, aby Orbán uznal dôležitosť podpory Ukrajiny a pracoval na mierovom riešení konfliktu.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com