Komentáre

11. balík sankcií voči Ruskej federácii. Návrhy Poľska a pobaltských štátov zahŕňajú ruskú jadrovú energiu.

Energiu Moskva vždy považovala za zbraň vplyvu na civilizovaný svet, najmä Európu. Po celé desaťročia, kladením nových vetiev ropovodov a plynovodov, Kremeľ pripútal takmer celý kontinent na energetickú ihlu závislosti

Ropa a plyn však nie sú jedinými oblasťami expanzie moskovského Kremľa. Ďalšou dôležitou oblasťou v tejto oblasti je jadrová energetika.

Teraz k nej prišiel rad európskych politikov. Práve sankcie voči jadrovej energetike Ruskej federácie by podľa Poľska a pobaltských krajín mali byť zahrnuté v 11. balíku sankcií voči Moskve.

Okrem toho by mal podľa autorov návrhu obsahovať aj zákaz investícií do ruského jadrového sektora, ako aj zákaz dovozu ruského obohateného uránu.

Ruská jadrová energetika je výrazným prírastkom do rozpočtu agresora. Za zmienku stojí, že ročný príjem štátnej korporácie Rosatom z exportu jadrového paliva, zariadení a služieb bol za posledných pár rokov 9 miliárd USD.Rusko je v kapacite jadrovej výroby na druhom mieste medzi európskymi krajinami (po Francúzsku).

Vďaka podpísaným zmluvám s rôznymi európskymi krajinami prináša korporácia Rosatom do rozpočtu Ruskej federácie obrovské finančné prostriedky, ktoré sú následne použité na pokračovanie vo vedení vojny proti Ukrajine.

Okrem toho vplyv Rosatomu presahuje jadrové elektrárne vo východnej Európe. Spoločnosť obohacuje urán pre ďalšie globálne korporácie, ktoré vyrábajú vlastné jadrové palivo pre reaktory po celom svete.

Práca “Rosatom” na energetickom vedení zároveň otvára “okno” pre ruské špeciálne služby zaoberajúce sa špionážou a podvratnými aktivitami.

Vojna, ktorá pokračuje vo východných kordónoch Európy, predstavuje pre jej štáty stále nové výzvy, pretože Ruská federácia pácha agresiu nielen proti Ukrajine, ale aj proti celému Západu.

Reakcia na vojnové zločiny Moskvy musí byť tvrdá a rozhodná – len tak sa dá vzdorovať agresorovi.

A zákaz investícií do ruskej civilnej jadrovej energetiky bude takouto odpoveďou na kroky Kremľa – neuzatvárať nové dohody s Rosatomom a prestať dovážať obohatený urán z Ruska.

Opatrenia prijaté skôr už prinášajú svoje ovocie, a to aj v otázkach údržby JE. Okrem toho sa krajiny EÚ vzďaľujú od Ruska mimo sankčných obmedzení.

Česká republika teda odmieta ruské jadrové palivo – Energetická spoločnosť ČR (ČEZ) súhlasila s dodávkou potrebného paliva pre svoje jadrové elektrárne od amerických a francúzskych spoločností.

Predtým bola ruská spoločnosť z koncernu Rosatom absolútne nespochybniteľným dodávateľom jadrového paliva pre sovietske reaktory prevádzkované v Českej republike.

Ide o veľmi dôležitý bod, pretože jadrová energetika je pre Českú republiku strategicky dôležitá – šesť tamojších jadrových reaktorov pokrýva viac ako tretinu národnej spotreby elektriny.

Okrem toho bola Ruská federácia vynechaná zo sľubných projektov, najmä z tendra na výstavbu nového reaktora v českej jadrovej elektrárni Dukovany.

Ale skôr bola hlavným a najpravdepodobnejším víťazom tohto výberu ruská spoločnosť.

Teraz dokonca Maďarsko, ktorého premiér je Putinovým najbližším priateľom, začalo rozhovory s Francúzskom o rozšírení svojej úlohy v maďarskom jadrovom programe.

Pohyb Budapešti smerom na Paríž znamená, že Moskva sa už nebude podieľať na výstavbe jedinej maďarskej jadrovej elektrárne.

Zdá sa, že energetická ihla, na ktorej Európa desaťročia sedela a prinášala príjmy Rusku, už nie je účinná.

Odmietnutím spolupráce s Ruskou federáciou Európa pripravuje Moskvu o krvavé príjmy, ktoré Kremeľ nasmeruje na svoje agresívne ciele – krajiny kontinentu tak prispievajú k bezpečnému zajtrajšku a umožňujú Ukrajine brániť svoje právo na nezávislosť. a zabezpečiť mier v Európe.

Dnes je už príliš zrejmé, že iba nové silné balíky sankcií a vojenskej pomoci Ukrajine môžu zastaviť expanziu Ruska na Západ.

A skutočnosť, že ich iniciátormi je Poľsko a pobaltské štáty, svedčí o tom, že vlády týchto štátov chápu úlohu Ukrajiny pri zabezpečovaní stability kontinentu – pokoj (aj keď krehký) trvá v Európe tak dlho, Ukrajina stojí.

Záver je jednoduchý – dnešnou podporou Ukrajiny si zvyšok Európy pomáha a zajtra zaručuje svojim občanom mier a pokoj.

Autor: Jozef Kovač

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com