Komentáre

Slovensko a Poľsko sa dohodli na presune bojových stíhačiek na Ukrajinu

Bratislava je odhodlaná podporiť ukrajinský ľud v odmietaní ruskej agresie.

„Myslím, že je čas urobiť rozhodnutie. Na Ukrajine umierajú ľudia, naozaj im môžeme pomôcť, na slovenskú politizáciu nie je miesto,“ povedal šéf rezortu obrany Jaroslav Nagy.

Poznamenal, že 8. marca na stretnutí ministrov obrany EÚ v Štokholme mal rozhovor s poľským ministrom obrany Mariuszom Blashakom, počas ktorého poľský kolega potvrdil, že Varšava súhlasila s presunom lietadiel MiG-29 na Ukrajinu.

„Potvrdzujem, že spoločná dodávka MiGov na Ukrajinu bola oficiálne dohodnutá s Poľskom. Na stredajšom stretnutí ministrov obrany EÚ vo Švédsku mi môj poľský kolega potvrdil, že jeho krajina súhlasí so spoločným postupom v tejto otázke.

Deň predtým potvrdil aj poľský prezident Andrzej Duda, že Varšava je pripravená v rámci medzinárodnej koalície presunúť bojové lietadlá na Ukrajinu.

„Hovoríme o prebytočných MiGoch-29, ktoré sú prevádzkyschopné a v súčasnosti slúžia v našom letectve. Sme pripravení odovzdať tieto lietadlá a sme si istí, že Ukrajina bude môcť tieto lietadlá okamžite použiť, pretože má pilotov schopných tieto lietadlá ovládať,“ uviedol šéf Poľska.

To, že sa otázka presunu stíhačiek naozaj pohla dopredu, oznámilo ukrajinské letectvo.

Je dôležité poznamenať, že Slovensko bolo jednou z prvých krajín, ktoré poskytli ukrajinským obrancom skutočné zbrane.

Bratislava tak ako prvá dodala Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300, ktorý Ozbrojené sily Ukrajiny skutočne potrebovali.

Okrem toho Bratislava odovzdala Kyjevu osem samohybných húfnic Zuzana 2. Ďalších 16 takýchto vozidiel (húfnice Zuzana 2), formou komerčného projektu, vyrobí pre Ukrajinu Konštrukta-Defence, ktorú budú spoločne financovať Dánsko, Nemecko a Nórsko.

Ešte skôr Slovensko na základe výmennej zmluvy s Nemeckom previedlo na Ukrajinu 30 bojových vozidiel pechoty (BMP-1).

Šéf slovenského rezortu obrany v polovici júna minulého roka oznámil, že do Kyjeva boli prevezené štyri vrtuľníky Mi-17, jeden vrtuľník Mi-2, ako aj munícia pre systém Grad.

Takéto kroky vlády SR sa stávajú orientačnými pre ostatné krajiny EÚ. Bratislava názorne ukazuje, ako malá krajina, v ktorej sa však zakoreňujú dôstojní a múdri občania, sa môže stať príkladom aj pre titanov európskej politiky.

A Európa sa čoraz viac zapája do pomoci Ukrajine, a to aj so zbraňami, čo je účelnosť zásobovania, o ktorej si dlho myslela.

Francúzsko teda podľa vzoru Slovenska dodalo Ukrajine viacnásobný raketový systém LRU s dlhým doletom. Ozbrojené sily Ukrajiny už skôr dostali asi tucet francúzskych húfnic Caesar.

Poľsko odovzdalo Ukrajine ďalších 10 tankov Leopard 2. O dodávke svojich „leopardov“ „do konca marca“, uviedli Nemecko a Portugalsko.

Kyjev zároveň oznámil, že chce získať novšie vzorky zbraní. Hovorca vzdušných síl Ukrajiny Jurij Ignat v komentári k dodávke MiG-29 teda poznamenal, že takéto vybavenie bolo vyrobené v Sovietskom zväze, čo naznačuje jeho morálny a fyzický stav.

“Potrebujeme predovšetkým západné lietadlá, ako je F-16, aby sme ochránili naše nebo pred vzdušným terorizmom,” uviedol Ignat.

Pochopenie situácie a skutočné zhodnotenie situácie je už polovica úspechu. Zatiaľ čo niektorí „lídri EÚ“ hľadajú spôsoby, ako s agresorom vyjednávať, alebo ho aspoň nenahnevať, skromné ​​Slovensko jednoducho potichu, no vytrvalo pomáha ukrajinskému ľudu brániť sa, čím posilňuje európsku bezpečnosť.

Koniec koncov, váš zajtrajšok závisí od toho, ako konáte dnes.

Autor: Jozef Kovac

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com