Komentáre

USA chcú Ukrajine dodať „inteligentné bomby“. Kremeľ bude mať problém

V stredu Washington Post informoval, že americká administratíva má v úmysle dodať Ukrajine pokročilé elektronické zariadenia, ktoré premieňajú neriadenú leteckú muníciu na tzv. „inteligentné bomby“, umožňujúce presné zásahy na ruské ciele. Nie je však známe, či to už schválil prezident Joe Biden.

„Smart Bombs“ z USA

Ako vysvetlil Washington Post, Joint Direct Attack Munition (JDAM) je možné nainštalovať na rôzne zbrane. Americká armáda použila túto technológiu v 1000 kg bombách. Bývajú nimi vybavené bombardéry a stíhačky.

— Bezprostredne nebolo jasné, či prezident Biden alebo niektorý z jeho najvyšších poradcov pre národnú bezpečnosť schválili navrhovaný presun JDAM na Ukrajinu. (…) Rovnako nie je známe, či ukrajinské ozbrojené sily použijú súpravy v lietadlách alebo v pozemných zbraniach, poznamenal denník Washington.

USA chcú dať Ukrajine moderné vybavenie

Poukázalo sa na to, že ukrajinské letectvo sa vo veľkej miere spolieha na starnúce sovietske lietadlá MiG. Pentagon doteraz skôr hľadal spôsoby, ako ich modernizovať, ako dodávať novšie západné lietadlá, čo by si vyžadovalo komplikovaný výcvik.

— Bidenova administratíva predtým vybavila Ukrajinu ďalšími vyspelými zbraňami vrátane vysokorýchlostných antiradarových rakiet odpaľovaných zo vzduchu alebo HARM, aby sa posilnila schopnosť krajiny začať nálety. Táto zbraň však funguje inak ako GPS navádzaná JDAM, ktorá deteguje žiarenie vyžarované ruskými plavidlami, vysvetlil Washington Post.
Strach z eskalácie

Americké noviny pripomínajú, že Kremeľ reagoval podráždene na prílev západnej vojenskej pomoci. Naznačil možnosť použitia jadrových zbraní na Ukrajine a varoval pred možnosťou vojny s NATO. Washington bol teda opatrný pri schvaľovaní arzenálov, ktoré využívajú nové technológie. Rusko by to mohlo vnímať ako eskaláciu.

Patrioti pre Ukrajinu

V utorok vysokopostavení americkí predstavitelia informovali “WP” o prípravách na dodanie raketového systému Patriot, najpokročilejšej protivzdušnej obrany amerických síl, na Ukrajinu. Zatiaľ ho neschválil prezident.

Denník zdôrazňuje, že ukrajinskí lídri sa obracajú na USA so žiadosťou o pomoc pri posilňovaní protivzdušnej obrany. Neustále útoky Ruska na elektrickú sieť krajiny vedú k odstaveniu všetkých kľúčových inžinierskych sietí, keďže sa blíži zima.

Od spustenia ruskej invázie 24. februára poskytli USA Ukrajine bezpečnostnú pomoc v hodnote približne 20 miliárd dolárov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com