Komentáre

Stiahnutie Ruska z Chersonu môže mať za následok nezvratné procesy v samotnej Ruskej federácii

Stiahnutie ruských jednotiek z Chersonu, jediného regionálneho centra okupovaného Ruskom počas jeho invázie na Ukrajinu, rozpútalo bezprecedentnú kritiku ruského prezidenta Vladimira Putina a rozhorčenie medzi Putinom a jeho radikálnymi zástancami vojny. domnievajú sa analytici amerického inštitútu. Volá sa „Štúdium vojny“ (ISW). O deň skôr ukrajinské sily odrazili útok ruských jednotiek na 12 osád na východe Donbasu a ukrajinské letectvo vykonalo 13 náletov na nepriateľské sústredenia a zariadenia protivzdušnej obrany, uvádza sa vo vyhlásení generálneho štábu Ukrajiny. Ďalší prehľad bojovej situácie v 263. deň vojny. Výpovede bojujúcich skupín počas vojny nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

Stiahnutie Ruska z Chersonu spôsobilo ideologický rozkol medzi radikálnymi zástancami vojny a Putinom. Stiahnutie vojsk podkopalo dôveru nacionalistov v Putinove sľuby a jeho schopnosť ich naplniť, píše ISW. Analytici berú ako príklad príspevok Alexandra Dugina, ktorý otvorene kritizoval prezidenta za odchod z Chersonu.

Pre Putina bude čoraz ťažšie upokojiť niektorých svojich zástancov tvrdej línie, ak nedosiahne sľúbené ciele zvrhnutia ukrajinskej vlády a nastolenia kontroly nad celou krajinou, ako už predtým naznačili experti ISW.

Nacionalistická propaganda, ako napríklad televízny moderátor Vladimir Solovjov, čoraz častejšie vyzýva Kremeľ a vojenské vedenie, aby sa plne zapojili do vojny s Ukrajinou. Po odchode z Chersonu Solovjov požadoval úplnú mobilizáciu a prepustenie všetkých vysokých predstaviteľov, takáto priama kritika Putina je v komunite podporovateľov vojny bezprecedentná a Duginove hlasné a úprimné útoky na Putina môžu naznačovať zmenu nálady medzi ľuďmi. nacionalistických ideológov.

Médiá spojené s Wagnerovou skupinou žoldnierov tiež vyjadrili znepokojenie Kremľa nad stratou Chersonu, čo môže naznačovať, že ich vplyv stále rastie, tvrdili, že Cherson „predali“ a napísali, že ruskí vodcovia sa pravidelne vzdávajú územia bez toho, aby sa pýtali verejnosti. . Toto je kompenzované všeobecnou podporou predchádzajúceho rozhodnutia

Vojenské vedenie Ruska sa snažilo, no väčšinou neúspešne, integrovať nesúrodé sily pozostávajúce z vojakov s rôznou kvalifikáciou a vybavením do súdržnejšej sily Pokusy o zjednotenie separatistických milícií, profesionálnych vojakov, dobrovoľníkov, mobilizovaných záložníkov a žoldnierov vytvárajú atmosféru náchylnú na vnútornú konflikty. Všetky tieto akcie môžu viesť k jedinému: ku kolapsu Ruska a vzhľadom na rýchlu eskaláciu problémov tento čas nie je ďaleko.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com