Komentáre

Neverím im ani slovo. V Rusku sa mala skončiť mobilizácia, muži sa ale ďalej skrývajú

Oznámenie čiastočnej mobilizácie prevrátilo Rusko hore nohami. Po Putinovom rozkaze začali úrady volať do zbrane státisíce ľudí. Na náhlivý výcvik a do vojny museli ísť mladí aj starí, príslušníci etnických menšín, chudobní ľudia, bezdomovci aj väzni.

Mnohí Rusi sa rozhodli vyhnúť sa povolávaciemu rozkazu. Niektorí z nich utiekli z krajiny, najčastejšie do Gruzínska, Kazachstanu alebo Turecka. Iní v Rusku síce zostali, ale začali sa skrývať.

Teraz sa mobilizácia v Rusku končí. Aspoň to tvrdia oficiálne zdroje. Minister obrany Sergej Šojgu najprv oznámil, že sa podarilo naverbovať 300-tisíc brancov (cieľové číslo, ktoré spomenul už na začiatku mobilizácie). Viac ich podľa neho nie je potrebných. V pondelok potom koniec mobilizácie potvrdil aj Vladimír Putin.

Život v tieni

Lenže priebeh mobilizácie ukázal, že v bezpečí nie je pred vtiahnutím do vojnovej vravy vôbec nikto. A niektorí Rusi preto neveria, že mobilizácia skutočne skončila.

„Neverím im ani slovo,“ povedal pre nezávislý ruský denník The Moscow Times 27-ročný Nikita. „Pravidlami sa tu skrátka nikto neriadi,“ dodal muž, ktorý sa kvôli strachu z mobilizácie presťahoval z Moskvy na chatu svojich rodičov. Do hlavného mesta sa teraz vracať nemieni.

Nikita nie je sám, kto neverí, že mobilizácia skutočne skončila. „Tí, ktorí nemohli alebo nechceli utiecť zo zeme, sa presťahovali, aby zmiatli úrady. Ďalší prespávali v iných bytoch, vypájali zvončeky, vyhýbali sa verejným priestranstvám, odchádzali táboriť do odľahlých oblastí alebo sa dokonca sami zraňovali,“ popísal škálu úhybných manévrov denník The Moscow Times.

Na svoju adresu sa nechce vrátiť ani IT špecialista, ktorý odišiel po ohlásení mobilizácie táboriť na juh Ruska. „Domov sa vrátim iba vtedy, keď mobilizácia skutočne skončí alebo keď zastaví všetky bojové operácie,“ uviedol. „Počul som o mužoch, ktorí boli mobilizovaní, a to aj napriek výnimkám a odkladom,“ doplnil muž, ktorý si teraz musí v lesoch postaviť obydlie, aby prežil blížiacu sa zimu.

Naozaj mobilizácia končí?

Ponúka sa otázka, prečo je pre Moskvu tak ťažké niektorých bráncov povolať do vojny. Podľa ruského práva je totiž potrebné, aby regrúti dostali povolávací rozkaz osobne. Aj preto mobilizační úradníci obchádzali v minulosti pracovisko alebo regrutovali do vojny rovno zadržanej na policajnej stanici.

Povolávací rozkaz potom musia branci podpísať. Ak tak urobia, ale nedostavia sa na odvod, tak až vtedy im teoreticky hrozí väzenie.

Denník The Moscow Times napísal, že mobilizácia by oficiálne skončila iba vo chvíli, keď by ju ukončil prezidentský dekrét. Putin ale po diskusii s právnikmi oznámil, že žiadny dekrét nie je potrebný. Je tak otázkou, či hovorí pravdu, alebo chce vylákať skrývajúcich sa mužov z úkrytov.

Materiál pripravil Josef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com