Komentáre

Záporožská jadrová elektráreň je po ostreľovaní odpojená od siete

Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň, ktorá je od začiatku marca tohto roku pod kontrolou ruských vojenských síl, bola odpojená od elektrickej siete po tom, ako ruské ostreľovanie poškodilo zvyšné vysokonapäťové vedenie. Konkrétne, posledné dva prevádzkované reaktory najväčšej európskej jadrovej elektrárne museli byť odpojené od elektrickej siete po tom, ako požiare v okolí spôsobené ostreľovaním poškodili nadzemné elektrické vedenie spájajúce elektráreň s národnou elektrickou sieťou.

Podľa prevádzkovateľa (Energoatom) v súčasnosti zabezpečujú aspoň čiastočnú prevádzku jadrovej elektrárne len dieselové generátory. Táto akcia ruskej armády preto spôsobila vôbec prvé úplné odpojenie Záporožskej elektrárne od elektrickej siete v jej takmer 40-ročnej histórii! Dobrou správou však je, že sa začalo úsilie o opätovné spustenie jedného z energetických blokov, aby mohol byť znovu pripojený k sieti.

Situácia okolo Záporožskej jadrovej elektrárne je už dlho znepokojujúca

Ako dlho môže elektráreň skutočne fungovať len na dieselové generátory? Zásoby energie v nich by mali stačiť na pätnásťdňovú prevádzku elektrárne v Záporoží. Záporožská jadrová elektráreň však v tejto energetickej kríze určite nie je sama – ruské útoky boli zaznamenané po celej Ukrajine, pričom v mnohých regiónoch došlo k ťažkému ostreľovaniu, ktoré poškodilo energetickú infraštruktúru, vrátane práve dodávok energie do najväčšej európskej jadrovej elektrárne.

Vo všeobecnosti je situácia okolo tejto elektrárne, ktorá funguje pod ruským dohľadom s ukrajinským personálom, dosť zlá.  V posledných týždňoch sa totiž stala dejiskom bojov medzi ruskými a ukrajinskými silami, čo vyvolalo obavy z jadrovej katastrofy. Ďalším problémom je, že Ukrajina aj Rusko sa navzájom obviňujú z ostreľovania elektrárne, ale Rusko sa snaží vyhnúť návšteve inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com