Svet

Poplach v Japonsku! Kim vystrelil balistické rakety, paľba sa stupňuje: Desivé, o čo ide diktátorovi

Severná Kórea dnes podľa Soulu opäť vypálila niekoľko balistických rakiet. Japonsko kvôli tomu vyhlásilo poplach v troch prefektúrach, uviedla agentúra Reuters.

Juhokórejská armáda a japonskí predstavitelia sa domnievajú, že KĽDR vystrelila jednu medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM) a ďalšie dve rakety s kratším doletom. Údaje o lete ICBM ukazujú, že Severná Kórea zrejme nechcela zasiahnuť územie okolitých štátov.

Japonské úrady vydali varovanie v prefektúrach Mijagi, Niigata a Jamagata. Obyvateľov vyzvali, aby sa schovali do uzavretých priestorov. Dočasne bola zastavená tiež prevádzka vysokorýchlostných vlakov. Úrady neskôr informovali, že nezaznamenali žiadne škody.

Veľké obavy vyvoláva severokórejská raketová aktivita najmä v prefektúre Niigata, kde je jadrová elektráreň so siedmimi reaktormi.

Pôvodne japonské úrady informovali o tom, že jedna raketa preletela japonské územie. To neskôr poprel japonský minister obrany Jasukazu Hamada. “Potvrdzujeme, že raketa nepreletela nad japonským súostrovím, a zmizla nad Japonským morom,” povedal minister novinárom, podľa ktorého úrady dôvody zmiznutia rakety skúmajú.

Japonský premiér Fumio Kišida uviedol, že úrady stále zhromažďujú údaje o lete severokórejských rakiet. Aktivity KĽDR podľa neho nemožno tolerovať.

Podľa juhokórejských armádnych zdrojov medzikontinentálna balistická raketa zrejme zlyhala pri oddeľovaní hlavice. Podľa Soulu uletela asi 760 kilometrov, zvyšné dve rakety leteli 350 kilometrov a dosiahli výšku 70 kilometrov.

Severokórejská balistická raketa naposledy preletela nad Japonskom 4. októbra, prvýkrát po piatich rokoch. Stanica BBC napísala, že stupňujúca sa paľba z KĽDR má svoje politické ciele rovnako, ako tomu bolo v rokoch 2010 alebo 2017.

Vznikne atmosféra krajného ohrozenia a potom Pchjongjang vyzve na rokovania a ústupky zo strany Južnej Kórey, Japonska a USA. Podľa BBC má ale tentoraz severokórejský vodca Kim Čong-un ešte ďalší cieľ – nechce vyvolávať strach len v Južnej Kórei a Japonsku, pretože to už KĽDR robí. Chce pohroziť Spojeným štátom možnosťou použitia ICBM.

BBC vysvetľuje, že po vypálení balistickej rakety do vesmíru sa hlavica oddelí a vracia sa k zemi v tak zvanom návratovom telese. To musí byť schopné odolať mimoriadnym teplotám a tlaku, ktorý vzniká pri prelete atmosférou. V minulých testoch severokórejskej rakety zlyhali práve v tejto fáze, takže Pchjongjang ich musí ďalej testovať, aby technológiu zdokonalil. Dnešný test bol znovu neúspešný, čo dokazuje, že KĽDR musí na tejto zbrani ešte pracovať.

Tieto raketové testy majú hlboký vplyv na japonskú politiku. Po desaťročiach rešpektovania mierovej povojnovej ústavy sa chce teraz Japonsko vyzbrojiť. Vláda plánuje navrhnúť zdvojnásobenie obranného rozpočtu po najbližších desať rokov a nákup zbraní dlhého doletu.

Podľa správ rokuje Tokio o nákupe stoviek rakiet s plochou dráhou letu Tomahawk z USA. Japonsko potom môže byť prvýkrát od 2. svetovej vojny schopné zaútočiť na vnútrozemie Číny a KĽDR.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com