Komentáre

NATO odmieta obvinenia Ruska, že Ukrajina sa chystá použiť “špinavú bombu”

NATO odmieta obvinenia Ruska, že Ukrajina sa chystá použiť “špinavú bombu”

Generálny tajomník NATO varoval Rusko a upozornil svet na jeho nepravdivé tvrdenie, že ukrajinská strana by mohla vo vojne použiť tzv. “špinavé bomby” – konvenčné výbušniny s prímesou rádioaktívneho materiálu. Jens Stoltenberg dal výslovne najavo, že spojenci NATO toto obvinenie Ukrajiny odmietajú, a zároveň varoval, že Rusko by ho v žiadnom prípade nemalo používať ako zámienku na eskaláciu vojny, pretože sa nezakladá na pravde. 

Samotná Ukrajina toto vyhlásenie odsúdila rovnakým spôsobom. Dokonca aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poznamenal, že toto vyhlásenie by mohlo znamenať, že samotné Rusko sa môže pripravovať na útoky tohto typu. 

Ruský minister obrany vzniesol falošné obvinenia, Kremeľ sa k nemu pridal

Kto vôbec prišiel s týmto nepravdivým tvrdením? Tieto nepravdivé poznámky o možnom ukrajinskom útoku zbraňami obsahujúcimi rádioaktívny materiál vyslovil ruský minister obrany Sergej Šojgu na stretnutí so svojím britským kolegom Benom Wallaceom.

Tie isté obavy ďalej tlmočil ministrom obrany USA, Francúzska a Turecka, pričom dokonca zašiel tak ďaleko, že vyvolal znepokojenie medzi obyvateľmi ruského hlavného mesta. Neposkytol však žiadne dôkazy na podporu svojich obvinení – pravdepodobne z dôvodu, že žiadne takéto dôkazy ani neexistujú. Jeho vyhlásenie však podporili aj ďalší vrchní ruskí velitelia, ktorí vzniesli rovnaké obvinenia voči Ukrajine.

Aký je vôbec účel týchto vyhlásení Ruska?

Navyše ani načasovanie oznámenia tejto správy nevzbudzuje veľkú dôveru. Vojenskí analytici poznamenávajú, že ruské obvinenia prichádzajú po sérii ťažkých ruských vojenských porážok a v čase, keď ukrajinské sily pokračujú v protiofenzívnych operáciách na východe a juhu krajiny. Môže ísť teda o ďalšiu stratégiu, ako zasiahnuť strach Ukrajincov a vyvolať v krajine chaos, ako keď bola po týždňoch masívnych ruských útokov vážne poškodená ukrajinská energetická sieť.

Okrem toho ukrajinskí vládni predstavitelia dodávajú, že je pravdepodobnejšie, že práve Rusko prinesie svetu jadrovú katastrofu s rádioaktívnym materiálom. Ako argument na to používajú prebiehajúce útoky na Záporožskú jadrovú elektráreň. Hrozby Moskvy, že vyhodí do vzduchu veľkú priehradu na juhu Ukrajiny, sa môžu ľahko zmeniť na katastrofu.

Ukrajina má aj naďalej podporu NATO napriek hrozbám Ruska

Stručne povedané, je vidieť snahu ruskej strany postaviť Ukrajinu do pozície agresora, a oni pravdepodobne agresormi sú. Podľa Inštitútu pre štúdium vojny je však našťastie nepravdepodobné, že by Kremeľ skutočne pripravoval bezprostredný útok pod falošnou vlajkou “špinavej bomby”. Podľa nich sú Šojguove vyhlásenia skôr ďalším dielikom do skladačky dlhodobej dezinformačnej kampane Ruska.

Aj napriek tomu je to však situácia, ktorú by sme nemali podceňovať. Potvrdil to aj ukrajinský prezident, ktorý povedal, že svet by mal na tieto ruské hrozby a dezinformácie reagovať čo najdôraznejšie. Dobrou správou pre ukrajinský ľud však je, že NATO ďalej potvrdilo svoju pokračujúcu podporu Ukrajine v tomto konflikte, a to tak z finančného, ako aj vojenského a humanitárneho hľadiska. 

Dokonca aj Ukrajina je pripravená pozvať odborníkov z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), aby preskúmali jej zariadenia v reakcii na ruské názory – aspoň to oznámil najvyšší predstaviteľ krajiny. Dokonca už oficiálne vyzval MAAE, aby urýchlene vyslala expertov do ukrajinských mierových zariadení, o ktorých Rusko nepravdivo tvrdí, že v nich vyvíjajú “špinavú bombu”.

Autor: Radim Vesely

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com