Komentáre

„Mierové“ návrhy Elona Muska, ktoré mier neprinesú

Elon Musk vyzval Ukrajinu, aby kapitulovala. Musk už týždeň tweetuje „mierové riešenia“ na ukončenie vojny medzi Ruskom a Ukrajinou. Medzi jeho návrhy: druhé hlasovanie na okupovaných územiach pod kontrolou OSN a tiež, že Ukrajina by mala dať Krym Rusku a vrátiť polostrovu dodávky vody, stať sa neutrálnym štátom.

Muskove tweety v mnohom pripomínajú príbehy ruskej propagandy. To si všimli aj v Kremli: Putinov tlačový tajomník Dmitrij Peskov označil Muskove návrhy za veľmi pozitívne, dodal však, že miestni obyvatelia už údajne vyjadrili svoj názor v nezákonných referendách.

No žiaden z Muskom spomínaných „mierových“ návrhov neprinesie nič iné, len ešte väčšiu nestabilitu vo svete a nárast ruskej agresie. Po prvé, Krym nebol vo svojej histórii tak dlho pod kontrolou Ruska. Musk nazval odovzdanie Krymu Ukrajine „Chruščovovou chybou“ a vlastne opakuje Putinove slová a potvrdzuje, že v tejto téme o histórii veľa vedomostí nemá.

Neutrálny status, ktorý Musk navrhuje prijať Ukrajine, je ďalšou pascou, ktorá len prehĺbi nebezpečenstvo nielen pre Ukrajinu, ale aj pre Európu. Putin nechcel „rozširovanie NATO na východ“, no v čase vypuknutia vojny v roku 2014 sa tam Ukrajina ani nepokúsila ísť. Naopak, najväčším spúšťačom ašpirácie Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie bola práve ruská vojenská agresia, narušenie územnej celistvosti a ignorovanie všetkých dohôd o bezpečnosti Ukrajiny. Vrátane porušenia Budapeštianskeho memoranda, podľa ktorého sa Ukrajina vzdala svojho jadrového štatútu výmenou za ruské záruky územnej celistvosti.

Akékoľvek „hlasovanie“ ukrajinského ľudu ohľadom príslušnosti k Ukrajine alebo Rusku je tiež nezmysel a je porušením medzinárodného práva. Okupácia území Ruskom sa stala hlavným dôvodom odchodu tisícov Ukrajincov, ale aj krymských Tatárov zo svojich domovov. Ľudia odchádzali do im neznámych miest, len aby neboli pod okupáciou. Ruská okupácia a vylosované výsledky referend nie sú o územných sporoch medzi oboma krajinami, ale o úmyselnom ničení a násilnom vysťahovaní ukrajinského ľudu z jeho domovov. Pre Rusko je to bežná vec už viac ako jedno storočie, je však nepravdepodobné, že by sa o to Musk niekedy zaujímal. A je nepravdepodobné, že by vedel o nútenej deportácii krymských Tatárov v roku 1944 (keď, mimochodom, Krym bol územím Ruska).

Keď vo svojich tweetoch presviedča, že počet obyvateľov Ruska je trikrát väčší ako počet obyvateľov Ukrajiny, a teda podľa Muskovej logiky Ukrajina prehrá, zrejme zabúda, ako hrdinsky sa postavili tak ozbrojené sily Ukrajiny, ako aj celý ukrajinský ľud na začiatok invázie a pokračuje v tom doteraz. Musk asi zabúda, že prakticky celý svet stojí na strane Ukrajiny, ktorá dodáva modernú a precíznu vojenskú techniku, pomocou ktorej ozbrojené sily Ukrajiny výrazne prevyšujú ruských vojakov.

Takéto návrhy Elona Muska sú pokusom upokojiť Putina, čo niektorí ľudia stále považujú za dobrú stratégiu. Ale v zásade to tak nie je, pretože akýkoľvek pokus o uzavretie mierovej zmluvy s Ruskom povedie len k väčšej agresii a rozširovaniu okupovaných území. Je mylné domnievať sa, že po rozdaní časti ukrajinského územia sa tam Putin zastaví.

Jediný spôsob, ako dosiahnuť mier a udržať si ho na dlhú dobu, je poraziť Rusko a čo najviac ho oslabiť. Víťazstvo Ukrajiny je jedinou prijateľnou možnosťou a čím skôr sa tak stane, tým skôr sa do Európy vráti stabilita a pokoj.

Autor: A.V.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com