Komentáre

Ukrajinská armáda zaznamenala ďalší významný posun vo vojne. Ruské jednotky výrazne slabnú

Trend nastolený ukrajinskou armádou za posledný mesiac pokračuje – takto by sa dali zhrnúť udalosti posledných dvoch dní na ukrajinsko-ruské fronte. Ukrajinská armáda dosiahla významné úspechy najmä v okolí Lymanu na východe Ukrajiny a v Chersonskej oblasti na juhu krajiny, kde získala späť značnú časť územia, ktoré predtým obkľúčila ruská armáda. Tieto informácie už oficiálne potvrdil aj americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). 

Podobne znejú aj slová prezidenta Volodymyra Zelenského – ukrajinskej armáde sa darí zaberať ďalšie časti územia, ktoré jej patria. Konkrétne vo svojom vyhlásení uviedol, že ukrajinská armáda úspešne pokračuje v protiofenzíve proti ruskému nepriateľovi. Dokonca sa objavili správy, že ukrajinskej armáde sa už zrejme podarilo úspešne vstúpiť do Luhanskej oblasti.

Ako ďaleko sa ukrajinským jednotkám podarilo dostať?

Dokonca aj vodca proruských separatistov z Luhanskej ľudovej republiky Andrij Maročko prezradil, že ukrajinskej armáde sa podarilo úspešne prekročiť hranice tejto oblasti. Neuviedol však, na ktorom konkrétnom mieste sa tento prechod uskutočnil. Vyjadril však obavy z blížiaceho sa postupu na mesto Lysyčansk. 

Z tohto vyhlásenia je teda zrejmé, že informácie o vstupe ukrajinských vojsk do Luhanskej oblasti sa zakladajú na pravde a že postup ukrajinskej armády za posledné dva dni bol skutočne veľmi výrazný. Poslednou informáciou je, že ukrajinské jednotky sa nachádzajú približne 16 kilometrov od mesta Svatov, ktoré je dôležitým logistickým uzlom v západnej časti Luhanskej oblasti. Všetko preto nasvedčuje tomu, že Svatov by mohol byť ďalším cieľom, ktorý bude dobytý v rámci ukrajinskej protiofenzívy.

Najväčší postup ukrajinských jednotiek na juhu krajiny

Iné zdroje uvádzajú, že ukrajinskej armáde sa podarilo dosiahnuť mesto Kreminna, ktoré sa nachádza dvadsať kilometrov vo vnútrozemí Luhanskej oblasti, a v súčasnosti sa tam snaží upevniť svoje obranné pozície. Na oficiálne vyhlásenie o postupe ukrajinskej armády v Luhansku si však budeme musieť počkať. V každom prípade je isté jedno – na východe Charkovskej oblasti ukrajinská armáda úspešne postupuje od Kupjanska smerom k Luhanskej oblasti.

Hoci celý svet sleduje predovšetkým dianie na východe Ukrajiny, nemožno si nevšimnúť, že Ukrajina sa úspešne bráni a postupuje aj na juhu. Aj podľa agentúry Reuters je prelom posledných dvoch dní najväčším na juhu krajiny od začiatku konfliktu. Konkrétne ukrajinské ozbrojené sily rýchlo postupujú pozdĺž rieky Dneper, čo ohrozuje aj zásobovacie oblasti pre tisíce ruských vojakov. 

Je ruská armáda na konci svojich síl?

V posledných dňoch možno pozorovať, že ruská strana sa začína obávať, že ukrajinské jednotky budú pokračovať v postupe ďalej na východ a útočiť na zraniteľné miesta v Luhanskej oblasti. Čoraz viac Rusov sa snaží z armády utiecť, preto ruské jednotky v posledných dňoch citeľne slabnú, pretože čelia čoraz väčším početným stratám. 

Mobilizácia, ktorú Putin vyhlásil pred niekoľkými dňami, zatiaľ veľmi nepomohla, pretože mnohí ruskí občania sa snažia vyhnúť povinnému odvodu útekom do susedných krajín. Potom je tu aj čerstvá informácia, že k rovnakej mobilizácii sa zaviazal aj bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Je však otázne, do akej miery to prospeje celému konfliktu.

Autor: Radim Veselý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com