Komentáre

Schengenské vízum pre Rusov nezaručuje cestu do EÚ

Ministri zahraničných vecí 27 krajín EÚ sa 31. augusta rozhodli úplne zmraziť dohodu o zjednodušení vízového režimu medzi EÚ a Ruskom.

V skutočnosti je dnes získanie víza do Európskej únie pre občanov Ruskej federácie úlohou s mnohými neznámymi, pretože vízum nezaručuje, že osoba bude môcť prekročiť hranice EÚ.

Ak sa na túto otázku pozrieme konkrétnejšie, v skutočnosti dnes Európa jasne ukazuje, že pokiaľ bude Ruská federácia pokračovať vo svojich akciách na Ukrajine, budú zodpovední nielen politici, ale aj všetci občania Ruska. Mnohí to, samozrejme, vnímali dvojakým spôsobom, argumentovali tým, prečo by mali bežní občania trpieť konaním úradov.

Ale treba pripomenúť, že demokracia v Rusku, aspoň na papieri, existuje a voľby do štátnych orgánov sa konajú pravidelne. Už prešlo viac ako šesť mesiacov vojny a z nejakého dôvodu sa proti systému a vojne nepostavil ani jeden Rus, a preto je zodpovednosť na bežných občanoch. Pretože mlčanie v našej dobe je súhlas – a tí, ktorí súhlasia s vojnou, sú tiež zločinom, ktorý spáchali občania Ruskej federácie.

Mnohí z nás na Slovensku súcitíme s občanmi Ruska, že za nič nemôžu, ale z nejakého dôvodu, keď nám v roku 1989 došla trpezlivosť, sme vstali a vykonali reformu štátnej politiky a čo ich brzdí?

Pasivita tejto situácie je priamo úmerná situácii vo vojne, konkrétnejšie, musíte pochopiť, že existujú celé kategórie ľudí, ktorí podporujú všetky akcie úradov, a to je už deštruktívny prvok, ktorý prišiel do Európy a sa tu správali nevhodne.

Zmrazenie zjednodušeného režimu však ešte nie je úplným zákazom, to znamená, že občania Ruskej federácie majú medzeru, ako sa dostať do Európy, a netreba zabúdať, že v čase prijatia rozhodnutia EÚ viac ako jeden milión občanov už mala schengenské vízum vydané jednou z krajín.

Josep Borrell, vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, sa k tejto situácii vyjadril, že prítomnosť schengenského víza pre ruského turistu je podmienkou vstupu do EÚ, nie však zárukou, že bude môcť vstúpiť do EÚ. konkrétnej krajine.

Ministri zahraničia EÚ sa podľa Borrella zhodli na tom, že krajiny EÚ by mali zabezpečiť kontrolu svojich hraníc a všetkých vstupujúcich.

Prítomnosť víza je podľa neho „podmienkou, ale na hraniciach musí (občan Ruskej federácie) prejsť kontrolou a nesmie byť vpustený.“ Ako príklad tohto prístupu uviedol Spojené štáty, kde „prítomnosť víza nie je zárukou vstupu“.

Dnes bude mať každá krajina EÚ právo sama rozhodnúť, či niekoho z Ruska pustí alebo nie.

Samozrejme, že takéto opatrenia nevyvolajú v Ruskej federácii nepokoje a už vôbec nie, kým nebude odvolaná vláda, ale bude to aspoň budíček, že v krajine sa dejú negatívne zmeny a že televízia je jednoznačne nehovorím, čo to naozaj je.

Pre Slovensko takéto zmeny naozaj veľmi nezmenia život, pretože nesusedíme priamo s Ruskou federáciou a teraz nemáme prakticky žiadnu leteckú prevádzku, jediné miesto, kde dôjde k zmenám, je naša ambasáda v Moskve, no, bremeno národnej bezpečnosti teraz visí na pleciach diplomatov nielen Slovenska, ale aj EÚ.

Žiaľ, k úplnému zákazu to má ešte ďaleko, no už tento krok je indikátorom toho, že Ruská federácia sa na medzinárodnom poli stáva vyvrheľom. Vlastne ZSSR 2.0, za ktorý mnohí zo staršej generácie občanov Ruskej federácie bojujú.

Autor: Tomáš Winkler

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com