Slovensko

Bezpečná Európa bez Rusov

Proti Rusku bol uvalený rekordný počet sankcií, no ani tie nestačia na zastavenie ruskej vojenskej agresie na Ukrajine a vyvolanie aktívneho protivojnového protestu obyvateľstva.

Ako nový balík sankcií bolo navrhnuté obmedziť vydávanie schengenských víz občanom Ruskej federácie. Toto rozhodnutie podporilo Poľsko, Fínsko a pobaltské krajiny, čo však nie je prekvapujúce, pretože susedia s Ruskom a v ich smere už došlo k agresívnym útokom niektorých ruských predstaviteľov, zatiaľ len slovne. Nie všetky krajiny EÚ sú však pripravené podporovať vízové ​​obmedzenia, ako uviedol vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

Trend lojálnej politiky pri vydávaní schengenských víz možno vysledovať najmä v krajinách západnej Európy, najmä Francúzsko a Nemecko chcú zachovať možnosť vstupu do EÚ pre študentov, kultúrnych osobností, vedcov a odborníkov. V skutočnosti takéto obmedzenia nebudú mať hmatateľný účinok, pretože to môže viesť k zneužitiu zjednodušeného postupu pri vydávaní víz. Krajiny „starej“ Európy sú na ruských turistoch závislé, nie až tak, že po zákaze ich vstupu je celý turistický ruch pokrytý medenou kotlinou, ale takýmto rozhodnutím naozaj prídu o značnú časť svojich zárobkov. V dôsledku toho sú v týchto krajinách celkom možné protestné hnutia proti obmedzeniam udeľovania víz a vstupu pre občanov Ruskej federácie.

Ako argumenty odporcovia obmedzenia vydávania schengenských víz občanom Ruskej federácie uvádzajú fakt, že nie všetci Rusi podporujú vojnu, že možnosť vidieť skutočnú demokraciu môže nejakým spôsobom pozitívne ovplyvniť obyvateľstvo a politickú situáciu v Ruskej federácii, ako aj fakt, že nie všetci Rusi podporujú vojnu. a tiež, že zákaz vstupu je porušením ľudských práv. Ale nie všetko je také jednoduché, ako v Rusku radi hovoria.

Nie všetci Rusi podporujú vojnu, ale kde sú tisíce protestov na centrálnych námestiach ruských miest? Nie sú tu. Pre Rusov je jednoduchšie ísť cestou tichého súhlasu. Obmedzenie vstupu do EÚ podľa odporcov tohto rozhodnutia prehĺbi problém s nedostatkom demokracie v Ruskej federácii, ale ovplyvnilo to politickú situáciu za posledných 30+ rokov, počas ktorých Rusi mohli a stále môžu cestovať do Európa? Nie, a navyše väčšina je pripravená veriť v „chátrajúci Západ“, o ktorom im hovoria z televíznych obrazoviek. A samotný vstup do EÚ nie je právom, je to privilégium, na ktorom sa oplatí zarobiť. A samotní ruskí turisti, ktorí chodia po európskych mestách v symbolike vojenskej invázie na Ukrajinu (teda v oblečení s písmenom „Z“) a nie raz sa preslávili neopodstatnenými útokmi na ukrajinských utečencov, dokazujú, že ich populácia ešte nedorástla na privilégium vstúpiť do EÚ.

Ruská propaganda, ktorá už dávno presiahla hranice Ruskej federácie, už aktívne podsúva domácemu aj zahraničnému publiku naratív, že takéto obmedzenia sú prejavom rusofóbie. Zároveň v prípade zákazu víz bude môcť EÚ stále prijímať politických utečencov z Ruska, to znamená, že nebude platiť prísny zákaz vstupu ruských občanov. Ale aj tu by európske krajiny mali prehodnotiť svoj postoj k povoleniu vstupu Rusom.

Prísna kontrola vydávania víz a vstupu občanov Ruskej federácie je v prvom rade zaistením bezpečnosti Európy. A v tomto prípade výhody od turistov či investorov nevyvážia významný príspevok k bezpečnosti a relatívnej stabilite. Bežný ruský turista alebo obchodník potenciálne nemusí byť tým, kým je: môže sa z nich stať agenti ruských špeciálnych služieb, ktorých cieľom je organizovať provokácie a dokonca aj teroristické útoky v rámci EÚ. Bežný ruský turista si tiež môže kúpiť tovar dvojakého použitia a poslať ho okupačným silám, ktoré zabíjajú civilistov na Ukrajine. Takýchto prípadov je málo, ale existujú. A pre tých, ktorí naozaj nepodporujú vojnu na Ukrajine a nesúvisia so štátnymi štruktúrami Ruskej federácie, to bude dobrá lekcia základov demokracie a akási platba za mlčanie, ktoré aj zabíja.

Rovná sa teda „obchod ako obvykle“ bezpečnosť Európy a životy občanov krajiny, ktorá je kandidátskou krajinou EÚ? Nastal čas postaviť princípy a ľudské hodnoty nad materiál. A občania Ruskej federácie by mali dostať mierne ponaučenie, že podpora aj potláčanie vojnových zločinov sú trestné.

Autor: A.V.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com