Komentáre

Naše dejiny nás zaväzujú stáť pri Ukrajine

V poslednom augustovom týždni na Slovensku oslavujeme dve významné výročia. 21. august je výročím invázie vojsk Varšavskej zmluvy, 29. august je výročím začiatku Slovenského národného povstania. Tieto dve výročia takpovediac rámcujú moderné slovenské dejiny, dejiny slobodného a demokratického slovenského národa, každý z nich symbolizuje náš zápas s inou z dvoch krvavých totalít, ktoré zasiahli Európu v 20. storočí.

Práve na tento posledný augustový týždeň pripadlo tento rok ešte iné dramatické výročie: pol roka od začiatku ruskej vojnovej agresie na Ukrajine – pol roka od začiatku najväčšieho otvoreného vojnového konfliktu v našom regióne od konca Druhej svetovej vojny.

Dianie na Ukrajine desivo pripomína udalosti spojené s našimi slovenskými výročiami. 21. augusta 1968 vprosted noci vtrhla na územie Československa armáda Sovietov a ich spojencov. Naše územie okupovali ďalších dlhých 23 rokov. Rovnako, vprostred noci 24. februára 2022 vtrhla na územie Ukrajiny z rôznych strán ruská armáda.

Kým v auguste 1968 sa Sovietom rýchlo podarilo prinútiť československú vládu kapitulovať, vo februári 2022 sa to isté Rusom na Ukrajine napriek rovnakému cieľu nepodarilo. Ukrajinci na čele s prezidentom Zelenskym sa už 6 mesiacov úspešne bránia – a bránia sa úspešne aj vďaka výraznej podpore od krajín slobodného a demokratického sveta vrátane Slovenska.

Tu mi prichádza na um druhá podobnosť so slovenskými dejinami. Široká verejnosť na Slovensku vie len málo o tom, že od prvých dní Slovenského národného povstania povstalci na strednom Slovensku výrazne benefitovali z dodávok zbraní a zdravotníckeho materiálu od Sovietov, Američanov aj Britov. To je osud každého malého národa, keď príde čas vzopätia. Vzopätie a ochota obetovať sa pre hodnoty slobody a demokracie je jedna vec, schopnosť v tomto vypätí zotrvať je vec druhá: úspech vtedy ako aj dnes závisí aj od podpory a pomoci, ktorej sa menšiemu národu dostane.

Podľa informácií Múzea SNP od 29. augusta do zhruba polovice októbra 1944 povstalci prebrali vyše dve tisícky kusov samopalov a stovky ľahkých a ťažkých guľometov, pušiek, príslušnej munície a ďalších typov zbraní od Sovietov aj od Američanov. Okrem vojenskej podpory bola táto pomoc pre povstalcov aj výraznou morálnou podporou.

Som hrdý na to, že Slovensko od 24. februára 2022 vytrvalo a opakovane pomáha Ukrajine vojenským a humanitárnym materiálom. Ukrajincom sme poskytli napr. systém protivzdušnej obrany S-300, odmínovací systém Božena, vrtuľníky, muníciu, palivo, benzín či ručné zbrane. Pomáhame a budeme pomáhať aj naďalej. Z opakovných slov vďaky ukrajinského ministra obrany Oleksiiho Reznikova viem, že všetok tento materiál pomáha nielen vojensky, ale na Ukrajine dvíha aj morálku.

O to viac smiešne, respektíve smutné, mi prídu hlasy tých osôb či inštitúcií na Slovensku, ktoré sa síce hlásia k odkazu SNP, ale v otázke ruskej agresie na Ukrajine nemajú jasno.

Naše dejiny hovoria jasno a Slovensko zaväzujú stáť pri Ukrajine. Kým budem ministrom obrany, budem pre to robiť všetko, čo bude v mojich silách.

Zdroj: https://www.aktuality.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com