Svet

V Čiernej Hore padla vláda: Rozdrvilo ju hlasovanie poslancov o nedôvere

V Čiernej Hore v sobotu nad ránom padla vláda po tom, čo jej poslanci vyslovili nedôveru pre vzťahy so srbskou pravoslávnou cirkvou.

Zosadenie vlády premiéra Dritana Abazovića zákonodarcovia odhlasovali v pomere 50 za a 1 proti. Hlasovanie sa uskutočnilo niekoľko týždňov po tom, čo premiér podpísal dohodu o regulácii postavenia srbskej cirkvi v Čiernej Hore. Či pád vlády povedie k predčasným parlamentným voľbám alebo sa strany pokúsia zostaviť nový kabinet, nie je zatiaľ známe.

Záležitosť je v Čiernej Hore, ktorá vyhlásila nezávislosť od Srbska v roku 2006, citlivá. Srbská pravoslávna cirkev má v krajine najviac príslušníkov, ale národ je rozdelený v otázke dominantnej úlohy cirkvi a väzieb krajiny na Srbsko.

Kritici argumentujú, že nie je potrebná špeciálna samostatná dohoda so srbskou cirkvou. Prozápadné skupiny v Čiernej Hore ju tiež označili za nástroj Srbska a Ruska na zvýšenie svojho vplyvu v krajine počas vojny na Ukrajine. Abazović obhajoval dohodu ako spôsob, ako zastaviť dlhoročný cirkevný spor o jej vlastnícke a iné práva v Čiernej Hore a zamerať sa na iné dôležité otázky.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com