Komentáre

Informačné útoky Ruskej federácie v Európe

Zima sa blíži a vykurovacia sezóna je ešte bližšie. Napriek všetkým ruským hrozbám, že Európa údajne bez ruského plynu zamrzne, sa to pravdepodobne nestane, no napriek tomu sa ruskí propagandisti neprestávajú pokúšať Európanov presviedčať o opaku.

Kotácie futures na plyn na burze prekročili hranicu 2 500 USD za 1 000 metrov kubických plynu po tom, čo Gazprom oznámil, že podľa „konzervatívnych odhadov“ cena za 1 000 metrov kubických plynu v Európe presiahne 4 000 USD. Naposledy sa takáto situácia stala v marci, keď cena ruského plynu po celoplošnej ruskej invázii na Ukrajinu vzrástla kvôli obavám zo zastavenia dodávok modrého paliva, od ktorého bola v tom čase Európa mimoriadne závislá.

Ale už nie je marec. Energetická kríza, ktorú vyvolalo Rusko, ešte viac zburcovala európske krajiny. Závislosť na ruskom plyne sa postupne vytráca: niektoré krajiny dobrovoľne odmietli spotrebovať energetické zdroje agresora, v iných prípadoch „pomohla“ Európe samotná Ruská federácia obmedzením dodávok cez plynovod Nord Stream a tranzitom cez ukrajinskú GTS. Samotné Rusko hlási zníženie produkcie a exportu plynu v prvej polovici roku 2022, avšak súčasne s „poklesom“ dodávok plynu do Európy bolo zaznamenané, že Gazprom na hranici s Fínskom jednoducho spaľuje plyn. To znamená, že Rusko jednoducho nemá kde skladovať prebytočný plyn, ale Gazprom po ňom stále vytvára umelý dopyt.

Rusko zároveň vyvíja informačný tlak na obyvateľstvo Európy, diskredituje orgány EÚ a presúva zodpovednosť za energetickú krízu. Ruské propagandistické médiá napríklad šíria materiál z poľských novín onet.pl, že údajne poľská vláda klamala obyvateľom o dostatočných zásobách plynu na zimu. “Všetky ubezpečenia poľskej vlády o dostatočných zásobách plynu na zimu sa ukázali ako klamstvá, pretože paliva bude dostatok len do decembra.” Neexistuje však žiadne potvrdenie týchto informácií a odkazy umiestnené v článkoch nevedú na konkrétne novinky, ale na hlavnú stránku webu.

Približne rovnakú situáciu možno pozorovať pri propagácii naratívu, že ceny plynu (a následne aj mnohých tovarov) sa zvýšili kvôli Ukrajine. Je ľahké uhádnuť, ktorá krajina je za tým, vzhľadom na to, že Ukrajina túto vojnu nezačala a krajina bude trpieť energetickou krízou nie menej ako Európa, len okrem toho sa Rusko pokúsi ostreľovať ukrajinské energetické zariadenia, ktoré situáciu len zhorší.

No napriek tomu, že väčšina krajín EÚ našla v otázke plynu spoločnú reč a s energetickou krízou bojuje spoločným úsilím, existujú aj tie krajiny EÚ, ktorých vedenie je oveľa bližšie k rýchlym populistickým rozhodnutiam než k činom zameraným na dlhodobé ciele. blaho svojich občanov. Hovoríme najmä o Maďarsku, ktoré napriek všetkým sankciám len posilňuje vzťahy s Ruskou federáciou v energetike. Na konci júla maďarský premiér Viktor Orbán povedal, že očakáva podpísanie dohody s Ruskom o kúpe ďalších 700 miliónov kubických metrov plynu. Politický poradca maďarského premiéra Balažs Orbán uviedol, že plnenie zásobníkov plynu v Maďarsku je v predstihu. Viktor Orbán, blokujúci sankcie voči energetickému sektoru Ruskej federácie, opakovane vyhlásil, že Maďarsko je extrémne závislé na ruskom plyne, ale súdiac podľa jeho činov má v úmysle túto závislosť zvýšiť a nikto nehľadá alternatívnych dodávateľov a spôsoby dodávka plynu.

Rusko sa zas bude naďalej snažiť zasievať nezhody v otázke plynu prostredníctvom proruských politikov, ako aj propagandistických médií a proruských novinárov v Európe. Všetky snahy týchto informačných útokov budú smerovať k zmierneniu sankcií a oslabeniu podpory Ukrajine. Ale to len ukazuje, že Rusko už pociťuje bolesť zo sankcií a vojenskej pomoci Ukrajine. Teraz, viac ako kedykoľvek predtým, je dôležité nezastaviť sa a ísť cestou energetickej nezávislosti, tvrdších sankcií a stabilnej podpory ukrajinských jednotiek, pretože len tak sa dá zraziť agresora a zachovať bezpečnosť v celej Európe.

Autor: A.V.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com