Komentáre

Slovensko poslalo na Ukrajinu stíhačky MiG-29 a húfnice Zuzana 2

August sa nesie aj v znamení slovenskej pomoci ukrajinskej armáde, ktorá od februára odoláva ruskej invázii. Akú konkrétnu pomoc pripravila slovenská vláda pre Ukrajincov tentoraz? Jednou z najväčších pomôcok majú byť stíhačky MiG-29, o ktorých sa uvažovalo už počas prvého mesiaca vojenského konfliktu, ale od ich vyslania na Ukrajinu sa nakoniec upustilo. Hlavným dôvodom bolo, že táto pomoc by mohla negatívne poškodiť schopnosť brániť vlastný vzdušný priestor v prípade potreby. Skrátka, pre Slovensko to nebolo bezpečné. 

Slovenský minister obrany Jaroslav Naď a jeho tým však vybavili zapožičanie iných stíhačiek od slovenských spojencov, konkrétne od Českej republiky a Poľska. Nič tedy nebrání tomu, aby boly MiGy poskytnuté ukrajinskému letectvu. Nedávno sa obnovila snaha posilniť ukrajinské vzdušné sily lietadlami MiG-29. Aký je výsledok tejto snahy? 

Slovenské MiG-29 sú už na Ukrajine                                                         

Ako naznačuje názov tohto odseku, všetko sa úspešne zavŕšilo a slovenské MiG-29 už pristály na Ukrajine. Treba však poznamenať, že samotný presun týchto ľahkých dvojmotorových prúdových stíhačiek, ktoré sú paradoxne ruskej výroby, sa uskutočnil pomerne v tichosti. O ich príchode na Ukrajinu informoval ako prvý miestny novinár na Twitteri. Zatiaľ však ide len o zapožičanie týchto strojov, ale Naď nevylúčil možnosť, že stíhačky budú Ukrajine darované. 

Ukrajina však od Slovenska dostala aj inú pomoc ako 12 stíhačiek Mikojan MIG-29. Akú? Samohybné húfnice Zuzana 2, ktoré sa majú dodať na Ukrajinu v celkovom počte osem kusov. Na ukrajinské územie už dorazili prvé štyri húfnice Zuzana 2 – túto informáciu potvrdilo slovenské ministerstvo obrany. 

Čo Slovensko očakává od zapožičania húfnic Zuzana 2?                              

Tanky a delostrelecké systémy sú v tomto krviprelievaní najdôležitejšími prvkami ukrajinskej obrany. Nie je preto prekvapujúce, že slovenská strana sa rozhodla ešte viac ich posilniť, aby zvýšila šance ukrajinskej armády vzdorovať ruskému nepriateľovi, a poslala na Ukrajinu húfnice Zuzana 2. Budú sa používať predovšetkým ako podporné bojové prostriedky a plánuje sa ich využitie v širokej škále vojenských operácií. 

Cieľ tejto pomoci, ktorú poskytla štátna akciová spoločnosť Construct Defence, je viac než zrejmý – je ním, samozrejme, záchrana čo najväčšieho počtu ľudských životov. Okrem toho, že Naď je presvedčený, že vďaka tejto bojovej technike sa zachráni mnoho životov, dúfa, že aj oni prispejú k tomu, aby naši ukrajinskí priatelia zastavili toto bezdôvodné krviprelievanie. 

Autor: Tomáš Winkler

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com