Ekonomika

Ceny za školskú výbavu výrazne stúpli: Z tej sumy za pomôcky pre školáka sa vám zatočí hlava!

Siahneme poriadne hlboko do vrecka! Vysokú infláciu pocítime aj pri nákupe školských pomôcok pre deti. A nebude to málo.

Finančná spoločnosť PARTNERS GROUP sa pozrela na ceny 24  položiek, ktoré bude nielen prvák od septembra v škole potrebovať, a následne ich porovnala s cenami pred rokom. A výsledok?  Konečná suma narástla o celých 13 %.  A hoci u nás kedysi bývalo zvykom nakupovať školské potreby až na poslednú chvíľu, ak chcete niečo ušetriť, je najvyšší čas začať sledovať zľavové akcie nielen v kamenných obchodoch, ale aj na internete. 

September je pre rodičov školopovinných detí vždy riadny nápor na nervy aj na peňaženku. Hektika samotného začiatku školského roka, ale aj podstatne vyššie ceny sú dôvodom, prečo rodičia začínajú s nákupom školských pomôcok v predstihu. „Slováci nakupujú v predstihu takmer všetko, okrem školských tašiek a batohov aj peračníky, písacie potreby či boxy na desiatu,“ hovorí Michal Buzek z portálu Heureka. „V septembri dokupujú už len zošity, obaly a pravítka presne podľa zoznamu, ktorý zvyčajne dostanú deti v škole,“ dodáva.

Vyhnite sa „trendy animákom

Najviac usporíte, keď si ceny školských potrieb porovnáte na internete, alebo využijete inzertné portály. Podľa Lukáša Nemerguta, finančného poradcu z PARTNERS GROUP SK, treba pri akciových ponukách spozornieť: „Nemusia byť až také výhodné, navyše pri nich hrozí emocionálne nakupovanie, pri ktorom nakúpime v akcii aj tovar, ktorý nevyhnutne nepotrebujeme.“ Odborník radí vyhnúť sa „trendy“ položkám – značkovým veciam a moderným detským motívom, ako sú superhrdinovia či obľúbené animované postavičky. Ich ceny stúpajú do nebies a sú naozaj len sezónne. U detí dochádza veľmi rýchlo k zmene preferencií a veci skončia odložené v skrini.

Škola upresní požiadavky

  • označiť všetok majetok dieťaťa jeho menom
  • zošity a knihy obaliť do priesvitných obalov
  • priniesť hygienické potreby ako mydlo či toaletný papier
  • obuv na cvičenie a prezutie obvykle musí mať bielu podrážku
  • vo vyšších ročníkoch dieťa potrebuje na rôzne predmety cvičné zošity, ktoré síce objedná škola, ale platí ich rodič
  • TIP: Aktovku, peračník či potreby na telesnú výchovu je lepšie kúpiť v predstihu, obzvlášť preto, že obchodníci začiatkom školského roka zdvíhajú ceny. Vyberte si na internete, v pokoji domova porovnajte ceny, kvalitu, prípadne zohľadnite vkus dieťaťa. Veľké reťazce kamenných obchodov robia už od augusta veľmi výhodné akcie na drobné školské pomôcky, a tak môže byť najvýhodnejším variantom aj kamenný obchod.

Ako sa finančne pripraviť:

1. Pripravte si presný zoznam a naplánujte k nemu rozpočet.

2. Počas roka robte v domácom rozpočte priebežne revíziu výdavkov. Nájdete tak nové miesta na úsporu a minimalizujete nevyhnutné výdavky.

3. Vytvorte sporiaci účet, na ktorý budete mesačne odkladať rodinný prídavok na dieťa a daňový bonus na dieťa. Priebežné náklady na prváka či školáka môžete financovať z tohto účtu.

4. Pri väčšom nákupe vždy porovnávajte ceny na internete a dôkladne zvažujte, či je daná položka naozaj nevyhnutná. Kontrola emócií pri nakupovaní totiž vytvára najvyššiu úsporu.

Na celý rok si ešte pripravte

  • 350 € na stravovanie
  • 30 € na výlety
  • 100 € na školskú družinu
  • približne 120 € na krúžky

Starší súrodenec veľmi nepomôže

Je síce pravda, že možno nebudete musieť kupovať nový plášť na chémiu či plastový obrus na výtvarnú výchovu, ale takýchto položiek nebude veľa. Školské pomôcky sa obvykle rýchlo spotrebúvajú a míňajú, takže nie vždy sa dajú ešte použiť. A ak aj áno, staršie dieťa bude potrebovať ďalšiu vlastnú výbavu.

Pomôcky sú len začiatok

Lukáš Nemergut, PARTNERS GROUP SK

– Výbava na štart do školy je len začiatkom nákladov, prvý rok spolu s krúžkami, so školským klubom detí, stravovaním, školskými výletmi môže vyjsť aj na  600 eur. Ide skutočne len o orientačný odhad, keďže rozptyl nákladov je vysoký a rozlišujeme, či krúžky poskytuje škola, alebo sú externé, aký je počet výletov v roku, stravovacia jednotka v jedálni a zohľadniť treba, samozrejme, aj región, v ktorom sa škola nachádza. Zaváži takisto, či školu spravuje obec, alebo ide o súkromné zariadenie, v ktorom sa platí školné.

Školskú tašku vyberajte rozumne

Ján Maják, ortopéd z AGEL Clinic Bratislava

– V aktovke by nemali byť zbytočnosti a jej hmotnosť by nemala presiahnuť 10 percent hmotnosti dieťaťa. V prípade dlhodobého nesprávneho nosenia preťaženej aktovky, najmä v najviac rizikovej skupine medzi 10. – 18. rokom hrozí zvýšené riziko chybného držania tela a skoliózy s následným rozvojom degeneratívnych zmien, ktoré sú v dospelom veku častým zdrojom bolestí chrbta.

Ušetriť sa dá 

Michal Buzek, Heureka

– Pred samotným nákupom je rozumné porovnať ceny pomôcok vo viacerých e-shopoch, čím sa dá výrazne ušetriť. Aj toto môže byť jedným z dôvodov, prečo si rodičia vyhradia na nákup dostatok času. Urobia si prieskum trhu a až potom začnú nakupovať. Aktuálne môžu pri jednom produkte vidieť rozdiel v cene niekedy až 50 %.

Prídavok na prváka sa opäť zvýši, ale naposledy

Výdavky na  školské potreby prváka sčasti tlmí jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa. Dávka sa zvýši o 106,33 € za kalendárny mesiac, v  ktorom nezaopatrené dieťa prvýkrát nastúpilo do  prvého ročníka základnej školy. Od júla prídavok predstavuje 30 € mesačne, takže za september môžete dostať 136,33 €. „Nie je potrebné, aby rodič žiadal o  zvýšený príspevok   – bude vyplácaný automaticky,“ píše ústredie práce. Tento rok je posledným, keď sa táto forma pomoci dá využiť

Dotácia na obed 

Rodinný rozpočet zaťaží aj strava pre dieťa. Najmä deti z najchudobnejších rodín však môžu využiť dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom vo výške 1,30 € za deň. Pozor! „Ak sa na vyživované dieťa poskytuje dotácia na podporu výchovy k  stravovacích návykom dieťaťa, nevzniká nárok na uplatnenie daňového bonusu,” pripomína fi nančná správa

Koho sa to týka 

  •  každého dieťaťa v škôlke alebo v škole, ak najmenej 50 % detí v zariadení je v hmotnej núdzi
  •  jednotlivého dieťaťa z domácnosti v hmotnej núdzi alebo s príjmom do výšky životného minima
  •  jednotlivého dieťaťa v poslednom ročníku škôlky alebo v škole, ak si naň nikto nenárokoval daňový bonus

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com