Ekonomika

Hodnota eura neustále slabne: Európsku ekonomiku prekvapila aj pozitívna správa

Spoločná európska mena sa na konci týždňa dostala pod tlak. Neskoro popoludní sa predávala po 1,0174 USD, pričom ešte ráno sa obchodovala nad 1,02 USD.

Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok popoludní referenčný kurz eura na 1,0198 (vo štvrtok: 1,0122) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,9806 (0,9880) eura.

Dolár podporili pozitívne makroekonomické údaje z USA. Osobné príjmy a spotrebiteľské výdavky sa vyvíjali lepšie v porovnaní s očakávaniami. Navyše, nálada spotrebiteľov sa zlepšila viac, než sa pôvodne predpokladalo, ukázal prieskum Michiganskej univerzity.

Predpoludním bolo zverejnených takisto viacero dôležitých údajov z eurozóny. Ekonomika regiónu v 2. štvrťroku expandovala o 0,7 %, čo bolo výrazne lepšie, než sa očakávalo. Avšak v Nemecku, čo je najväčšia európska ekonomika, hrubý domáci produkt (HDP) stagnoval. Inflácia v eurozóne sa v júli zrýchlila na rekordných 8,9 %.

Údaje o vývoji ekonomiky aj inflácie nahrávajú jastrabom v ECB, uviedol ekonóm Commerzbank Christoph Weil. Dodal, že vzrástla pravdepodobnosť, že ECB v septembri zvýši svoju kľúčovú úrokovú sadzby o 0,50 percentuálneho bodu.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com