Slovensko

Sulík sľubuje bezproblémovú zimu, analytik varuje: Čo znamená naša výnimka pri plyne!

Slovensko sa stáva krajinou výnimiek. Tú zatiaľ poslednú sme si vyrokovali z povinnosti znižovať počas nadchádzajúcej sezóny spotrebu plynu. Zatiaľ čo európske krajiny musia ušetriť 15 % v porovnaní s priemernou spotrebou z posledných piatich rokov, u nás budeme môcť minúť, naopak, ešte o 5 % viac.

Ako je to možné, ako sa Slovensko k tejto výnimke dopracovalo, a je to vôbec správne namiesto šetrenia? Slovenská výnimka pôsobí na prvý pohľad nelogicky. Prečo by sme mali hýriť plynom práve vtedy, keď celá Európa potrebuje šetriť, pretože sa obáva vypnutia kohútikov zo strany Putinovho Ruska.

Ako vysvetľuje slovenské ministerstvo hospodárstva, výsledok, ktorý minister Richard Sulík v Bruseli uhral, je daný tým, že sme mohli využiť všetky tri výnimky, ktoré sa v tomto prípade ponúkali. Najpodstatnejšie bolo to, že máme v zásobníkoch natlačené oproti ostatným krajinám EÚ nadpriemerne veľké zásoby.

Nie je to však tak, že napriek vyrokovanej výnimke by stále bolo správnejšie plynom šetriť, ako ním hýriť? „Samozrejme. Ale predsa nebudete šetriť, a tým likvidovať vlastný priemysel vtedy, keď ten plyn máte. Priemysel má predsa fungovať, kým nie je nejaká výnimočná situácia,“ opisuje štátny tajomník hospodárstva Karol Galek.

Plán bez Rusov

Napriek tomu hľadajú cesty na šetrenie. „SPP má nastavený plán tak, aby možno na budúci rok už vôbec nepotreboval ruský plyn,“ dodáva Galek. Vyrokovanú výnimku kladne hodnotia aj zamestnávateľské zväzy. „Je potrebné zdôrazniť, že ide o skutočne citlivé opatrenie, na ktoré domáce podniky v súčasnosti pripravené nie sú,“ uvádza tajomník RÚZ Martin Hošták.

Výnimku kvituje aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR, tá však tiež zároveň upozorňuje na potrebu šetrenia. „Bohužiaľ, nie všade je náhrada za plyn možná, preto je do budúcna potrebné poznať aj krízový scenár dodávok, čo je stav, ktorý si, samozrejme, nikto nepraje,“ dodali.

Ako je možné, že Európa má znížiť spotrebu plynu, no Slovensko nemusí?
– Máme výhodu v tom, že kapacitu zásobníkov má pomerne veľkú v pomere ku koncovej spotrebe, ktorú má tá kapacita pokryť. To bol veľmi silný argument pre Slovensko. Ďalšia vec, ktorú nakoniec po tlaku rôznych iných krajín EÚ akceptovala, boli potreby strategických podnikov, čo tiež hralo aj v prospech Slovenska. A do tretice, dostali sme sa do lepšej situácie aj vďaka tomu, že u nás v minulosti spotreba plynu kolísala v dôsledku pandémie.

Nie je to však aj tak, že hoci sa teraz tešíme, z toho dlhodobejšieho pohľadu je to skôr na škodu?
– Áno, tá negatívna správa, ktorá z toho vyplýva, je tá, že teraz vznikne dojem, že Slovensko údajne nemusí šetriť nič, môže spotrebovať dokonca viac, pretože nemá žiadny problém s plynom. To pritom nie je pravda a je to zavádzajúce.

Pretože ak ten tok bude obmedzený – a on už je obmedzovaný -, tak možno v januári, vo februári ešte plyn budeme mať, ale ako sa bude končiť zima, tak ten stav zásobníkov bude nízky. A ak sa ten plyn neobjaví v potrubnej sieti, tak môžeme mať už niekedy v marci, v apríli značný problém.

Takže je to tak, že by sme mali šetriť tak či tak.
– Ak nebudeme šetriť teraz, tak nás to môže dobehnúť neskôr. Situácia je kritická v celej Európe, všetci to priznávajú. Pokiaľ sa ľuďom a firmám povie, že Slovensko nemá žiadny problém, tak budú šetriť? Ja si myslím, že nie.

Ako sme sa dopracovali k výnimke

Karol Galek, štátny tajomník min. hospodárstva

  • Dohoda, ktorú sa podarilo dosiahnuť, spočíva v tom, že spotreba plynu bude znížená o 15 % oproti obdobiu august 2016 až marec 2021, vždy v mesiacoch august až marec
  • Naša výnimka spočíva v tom, že sa môžeme držať len priemernej spotreby posledného roka, a nie piatich rokov ako pri iných krajinách. Ide o výnimku pre krajiny, ktorých spotreba plynu bola po pandémii o 8 % vyššia ako predtým.
  • Pomáha nám aj to, že v zásobníkoch máme plynu nad rámec toho, čo požaduje EÚ – čo sa týka skladovania, sme v podstate druhá najlepšia krajina
  • Do tretice, je dôležité aj to, že naše strategické podniky využívajú množstvo plynu, ktorý nie je zarátaný do limitov
  • v našom prípade to vo výsledku znamená možnosť minúť o 5 % viac plynu, ako bol náš priemer za posledných 5 rokov

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com