Komentáre

Nový informačný útok Ruskej federácie proti Ukrajine a EÚ

Pašovanie zbraní je problém, ktorý postihol každý kontinent na planéte. Nelegálne obchodovanie so zbraňami len prehlbuje problémy, ktorým môže verejnosť čeliť. Ako je to v prípade Kolumbie, Angoly, Kene a tiež krajín Blízkeho východu.

Avšak v zóne akéhokoľvek ozbrojeného konfliktu, a ešte viac vo vojne, je únik zbraní a munície vždy možný. Žiaľ, v niektorých prípadoch ide o nevyhnutný príbeh, avšak v krajinách s rozvinutým systémom štátnej kontroly vývozu zbraní nie je situácia taká kritická. Ako je to v prípade Ukrajiny, ktorá v histórii svojej nezávislosti, vrátane 8 rokov vojny vo východných regiónoch, nebola zaznamenaná v masovom pašovaní zbraní.

Obvinenia z pašovania zbraní z Ukrajiny sú len jedným z naratívov ruskej propagandy. Dokonca aj niektoré zbrane, ktoré Ukrajine poskytli zahraniční partneri, sú úspešne používané ozbrojenými silami Ukrajiny: počet presných zásahov proti muničným skladom okupantov, ako aj na miestach ich rozmiestnenia, každým dňom rastie. Čo, samozrejme, nemôže neovplyvniť tak mieru motivácie ruských okupačných vojsk, ako aj ich podporu, s ktorou majú v poslednom čase veľké ťažkosti. Preto sa ako riešenie svojich problémov rozhodli pre ďalší informačný útok s cieľom prerušiť dodávky zbraní na Ukrajinu.

Jeden príklad následkov informačného útoku sa stal pomerne nedávno. Takže 21. júla hovorca Europolu Jan Op Gen Oort povedal, že na Ukrajine sa údajne vyskytli prípady obchodovania so strelnými zbraňami a vojenským tovarom na čiernom trhu, ako aj známky obchodovania s ťažkými vojenskými zbraňami. Neexistovalo však žiadne potvrdenie, a čo je najdôležitejšie, žiadne dôkazy o jeho slovách a Europol na druhý deň toto vyhlásenie poprel s tým, že išlo len o možnú hrozbu. Ale na Ukrajine opäť prebieha vojna a naozaj môže dôjsť k úniku zbraní v malom rozsahu. Ale štátne aj orgány činné v trestnom konaní Ukrajiny s tým zápasia.

Ukrajina prijíma opatrenia, aby zabránila uvoľneniu zbraní za hranice aktívneho nepriateľstva. Napríklad; bola vytvorená dočasná komisia Najvyššej rady na monitorovanie prijímania a používania medzinárodnej materiálnej a technickej pomoci, najmä zbraní. Úlohou tejto komisie bude vytvorenie legislatívneho rámca na kontrolu prijatej pomoci, ako aj uskutočnenie parlamentných vypočutí o prípadoch porušenia zákona, spravodlivosti a transparentnosti pri využívaní medzinárodnej pomoci. Taktiež boli koordinované kroky Bezpečnostnej služby Ukrajiny a polície v otázke kontroly nelegálneho obehu zbraní. Systém na monitorovanie a kontrolu zbraní z partnerských krajín už dávnejšie vyvinul aj aparát Rady národnej bezpečnosti a obrany a ministerstva obrany. Systém zhromažďuje najmä údaje o druhoch, množstvách, výrobných krajinách, dodávateľských krajinách zbraní a údaje o ich vstupe na Ukrajinu.

Mnohí zahraniční partneri však nepochybujú o tom, že poskytnuté zbrane používajú ozbrojené sily Ukrajiny legálne a efektívne, čoho dôkazom je aj bezprecedentná podpora zo strany USA a krajín EÚ. A hovorca EÚ pre bezpečnosť a zahraničnú politiku Peter Stano deň predtým povedal, že Rusko spustilo intenzívnu dezinformačnú kampaň o pašovaní zbraní proti Ukrajine, EÚ a NATO. Čo len opäť potvrdzuje, že kroky Ruskej federácie v informačnej oblasti sú predvídateľné a smiešne.

Autor: A.V.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com