Svet

Taliansky premiér Draghi po týždni opäť podal demisiu

Taliansky premiér Mario Draghi opätovne podal vo štvrtok demisiu po tom, čo v stredu síce uspel v hlasovaní o dôvere v Senáte, trojica kľúčových koaličných strán však hlasovanie bojkotovala.

Draghi mal dnes ráno vystúpiť v dolnej komore parlamentu, ktorá mala hlasovať o dôvere vláde. Namiesto toho ale premiér začal zasadnutie s tým, že rovno oznámil svoju rezignáciu. Predčasné voľby by mohli byť 2. októbra, tvrdí taliansky server la Repubblica.

Počas dňa sa Draghi stretne s prezidentom Sergiom Mattarellom a podá do jeho demisiu, píše agentúra AFP s odkazom na talianske médiá. Draghi sa ju pokúsil podať už minulý štvrtok, prezident ju ale vtedy odmietol. Mattarella šéfa vlády požiadal, aby oslovil parlament a získal tak jasný obraz o politickej situácii.

Draghi ponúkol svoju demisiu po tom, čo koaličný partner, populistické Hnutie piatich hviezd (M5S), bojkotovalo dôležité hlasovanie v Senáte. V stredu prejavila síce Draghimu dôveru väčšina senátorov, traja z vládnych strán ale hlasovanie bojkotovali, čím podkopali premiérovu víziu jednotnej vlády. Práve vládnou jednotou Draghi podmieňoval svoje zotrvanie v úrade.

Mario Draghi nie je politik, avšak počas 17 mesiacov, keď stojí na čele neobvyklej talianskej vlády „národnej jednoty“, si v západnej Európe získal povesť štátnika vďaka svojej podpore pomoci Ukrajine a snahám o presadenie ekonomických reforiem.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com