Komentáre

Vízie Európy. Scholz zabezpečuje stálosť sankcií aj v prípade „mieru“

Politika začína uvedomovaním si toho, čo sa deje. Putinov útok na Ukrajinu vytvoril novú realitu, v ktorej ani v Nemecku a v Európskej únii už veľa nemôže zostať po starom. Súčasťou dnešnej reality je, že do Európy sa vrátil imperializmus. Presne to si myslí šéf nemeckej vlády Olaf Scholz.

Navyše, táto realita sa vám podľa nemeckej kancelárky objavuje aj vtedy, keď sa vám nepáči – mnohí dúfali, že úzke ekonomické väzby a vzájomná závislosť zabezpečia stabilitu a bezpečnosť zároveň.

„Putin svojou vojnou proti Ukrajine túto nádej jednoznačne zničil. Ruské rakety spôsobili nielen masívne zničenie v Charkove, Mariupole a Chersone, ale na niekoľko desaťročí zredukovali európsky a medzinárodný mierový poriadok na ruiny,“ napísal Olaf Scholz v článku pre Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Zdá sa, že udalosti odohrávajúce sa na Ukrajine a osobná návšteva ukrajinskej pôdy, kde nemecká kancelárka spolu s ďalšími lídrami EÚ mohla na vlastné oči vidieť barbarstvo ruských hord, umožnili európskemu establishmentu triezvy pohľad na čo sa dnes deje na kontinente.

Európa si začína uvedomovať, čo je Moskva a akú úlohu dnes zohráva Ukrajina v boji proti tejto armáde.

A teraz je Scholz iný. Nedávno bol kritizovaný za to, že je nerozhodný, hrá sa s Kremľom a nechce sa konfrontovať.

Teraz Scholz ubezpečuje o stálosti sankcií aj v prípade, že bude na Ukrajine uzavretý mier za podmienok Ruskej federácie, pričom jasne deklaruje dlhodobé obdobie ich pôsobenia.

„Pravdepodobnosť dlhodobého pokračovania sankcií nám bola jasná od samého začiatku. Rovnako ako to, že v prípade mieru za podmienok, ktoré ukladá Rusko, žiadna zo sankcií nebude zrušená. Nie je to ľahká cesta ani pre takú silnú a prosperujúcu krajinu, akou je Nemecko,“ napísala nemecká kancelárka.

Scholz priznal, že nemeckí obyvatelia už čelili negatívnym dôsledkom sankcií voči Ruskej federácii v podobe rastu cien potravín, pohonných hmôt a elektriny. Krajina sa však podľa neho v záujme energetickej nezávislosti musí spojiť a „byť odolná“.

Kancelárka navyše vyjadrila presvedčenie, že obyvatelia Nemecka vyjdú z uvedených okolností „silní a nezávislí“ a prispeje k tomu dodatočná finančná podpora obyvateľstva zo strany vlády vo výške 30 miliárd eur.

Čo sa týka Ukrajiny, Scholz opäť prisľúbil jej podporu vo vojenskej, ekonomickej, humanitárnej a finančnej oblasti.

Treba si uvedomiť, že takáto pozícia šéfa nemeckej vlády nie je pre neho taká jednoduchá. So všetkými dôkazmi o tom, čo sa deje, musíte pochopiť, že ruská lobby v EÚ a najmä v Nemecku je dosť efektívna.

Moskva veľmi obratne využíva „nepríjemnosti“, ktoré vytvorila, a vybičuje nálady, ktoré potrebuje v európskej spoločnosti.

Bývalý poslanec Bundestagu a Európskeho parlamentu Fabio de Massi vo svojom článku pre Berliner Zeitung „varoval“, že sankcie proti Rusku viac škodia Západu vrátane Nemecka.

Upozornil na znižovanie dodávok ruského plynu do Nemecka, ktoré negatívne ovplyvňuje ekonomiku krajiny, a varoval pred hrozbou „hospodárskej recesie, rýchleho rastu nezamestnanosti a šokovej inflácie“ na pozadí vysokých cien energií.

To má, samozrejme, svoju odozvu v nemeckej spoločnosti, ktorá vníma udalosti v samotnom Nemecku aj „ozbrojený konflikt“ na Ukrajine dosť nejednoznačne. Uľahčujú to vyhlásenia autoritatívnych politikov a ekonómov Nemecka.

Šéf Inštitútu pre nemeckú ekonomiku Michael Hüter uviedol, že prípadné zastavenie dodávok ruského plynu a pozastavenie jeho dodávok do susedných štátov jednotlivými krajinami EÚ vyvolá kolaps európskeho trhu s plynom a dodávateľských reťazcov.

Pred rizikom recesie v Nemecku kvôli situácii s plynom varovali aj analytici najväčšej finančnej inštitúcie v krajine Deutsche Bank. Podľa ich názoru, ak sa situácia s odstávkou plynu v najbližších týždňoch nevyrieši, povedie to k nárastu výpadkov elektriny s výraznými priamymi dôsledkami pre ekonomický rast a vysokú infláciu.

A v takejto situácii Scholz začína prejavovať tvrdohlavosť a pevnosť charakteru.

Poznamenáva, že „naše prílišné spoliehanie sa na ruskú energiu naznačuje, že od konca studenej vojny máme falošný pocit bezpečia. Politika, biznis a významná časť našej spoločnosti s radosťou vyvodzovali ďalekosiahle dôsledky z výroku bývalého nemeckého ministra obrany, podľa ktorého bolo Nemecko obklopené len priateľmi.

V týchto slovách kancelárky možno zachytiť istú výčitku jeho predchodcom vrátane Merkelovej, ktorá umožnila, aby sa pragmatické Nemecko stalo absolútne závislým od ruských energetických zdrojov.

Teraz nemecká kancelárka vyzvala na silnú „geopolitickú“ Európsku úniu s prihliadnutím na vojnu na Ukrajine.

A nie je náhoda, že nemecký líder sa zameriava na pomoc ukrajinskému ľudu – Európa si uvedomila skutočnú úlohu Ukrajiny v bezpečnosti dnešnej Európy, a čo je najdôležitejšie – jej budúcnosti.

Raz, pri vytváraní ZSSR, jeho zakladateľ Lenin napísal: „Stratiť Ukrajinu znamená stratiť hlavu. Zdá sa, že dnes túto formuláciu môžu európski lídri úspešne citovať – úloha Ukrajiny v osude Európy je dnes nemenej dôležitá ako kedysi pre ZSSR.

Dnes to nie je NATO a EÚ, kto zabezpečuje mier v Európe. V týchto chvíľach Ukrajina brzdí postup invázie unáhlených hord cez kontinent.

Preto je také dôležité podporovať ukrajinský ľud. A Scholzove vyhlásenia sa netýkajú len Ukrajincov, sú pragmatickým prístupom – snahou zabezpečiť mierovú budúcnosť Európskej únie.

V rovnakom duchu je dôležité aj to, že Európska komisia dokončila prácu na siedmom balíku sankcií voči Moskve.

Bude predložený na schválenie Európskej rade a schválený môže byť približne 20. – 21. júla. Samozrejme, má svoje nuansy (bude obsahovať zákaz dovozu ruského zlata, ale nebude obsahovať plyn), jeho prijatie je však dôkazom konzistentného postoja EÚ k Ruskej federácii.

Európa teda vstupuje do novej reality. A je veľmi dôležité, aby si to jeho lídri uvedomovali, v každom prípade to začínajú chápať, aspoň niektorí. Koniec koncov, ako poznamenal Scholz, „táto realita k vám prichádza, aj keď sa vám nepáči“.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com