Slovensko

Výrazné až extrémne pôdne sucho je na viac ako polovici Slovenska

Výrazné až extrémne pôdne sucho je na viac ako polovici Slovenska. Najhoršie meteorologické sucho je na hornom a dolnom Zemplíne. Zrážkový deficit je tam viac ako mínus 100 milimetrov (mm), uviedla Lívia Labudová zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Extrémne pôdne sucho zaberá 17,7 percenta Slovenska. Ide najmä o horný a dolný Zemplín, západnú časť Podunajskej nížiny, Štiavnické vrchy, Zvolenskú kotlinu a okolie Topoľčian, priblížila odborníčka.

Veľký zrážkový deficit je aj na strednom Slovensku, v okolí Banskej Bystrice. Z hľadiska dĺžky trvania sucha je na tom podľa Labudovej najhoršie Prešovský kraj. „Napríklad v okolí Podolínca pretrváva sucho už od marca, v ostatných častiach kraja od konca apríla,“ poznamenala.

Klimatológ SHMÚ Pavel Faško pripomína, že deficit zrážok je na Slovensku od septembra minulého roka. V júli sa ochladilo a v niektorých dňoch sa vyskytli zrážky, ktoré mali pôvod v búrkach. Problém rozsiahleho nedostatku zrážok a sucha tak podľa Faška zásadnejšie nenapravili. „Na základe dostupných výsledkov predchádzajúcich analýz nebolo takto málo zrážok, v takomto dlhom období na Slovensku zaznamenaných aspoň od konca 19. storočia,“ zhodnotil.

Faško poukazuje, že najvýraznejšie rozdiely v úhrnoch zrážok boli počas prvých jedenástich júlových dní na západnom Slovensku. Napríklad v Holíči spadlo v tomto čase 51 milimetrov zrážok a v Senici 19 mm. Meteorológovia zaznamenali na západnom Slovensku na viacerých miestach menej ako desať milimetrov. „Podobná situácia bola aj na juhozápadnom okraji stredného Slovenska. Ale smerom na sever a východ od tejto oblasti už bolo na niektorých miestach zaznamenaných v priebehu tohtoročného júla viac zrážok,“ opísal klimatológ.

Dodal, že na krajnom východe Slovenska v prvých jedenástich dňoch tohtoročného júla zaregistrovali v Michalovciach päť milimetrov zrážok a vo Vysokej nad Uhom tri milimetre. „Deficit zrážok potenciálne môže v tohtoročnom júli ďalej rásť, nehovoriac o tom, že nadnormálne teplé počasie podporuje výpar, ktorý zvýrazňuje sucho,“ podotkol Faško.

V rámci národnej reportovacej siete zaznamenali podľa Labudovej početné závažné dosahy sucha na poľnohospodárske plodiny. „Napríklad v okolí Nitry a Topoľčian bolo hlásené vädnutie plytko koreniacej zeleniny, ale aj opadávanie jabĺk a hrušiek. Problémy má aj vinič,“ povedala odborníčka. Doplnila, že na východe Slovenska hlásili nútené dozrievanie plodín a ďalšie nenávratné poškodenie porastov, ktoré ovplyvnili vysoké teploty počas predchádzajúcej vlny horúčav.

Viditeľné vplyvy sucha hlásia aj lesníci. Napríklad v okolí Brezna ide o „výrazné sucho, vädnutie listov pri drevine buk, začervenenie ihličia pri drevine jedľa a smrek“. Najvyššie dosahy na lesy sú pritom podľa Labudovej reportované pre Záhorie a dolný Zemplín.

Zdroj: https://spravy.pravda.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com