Svet

Putin pracuje na pláne budúcej anexie území EÚ

Úplná invázia ruskej armády na Ukrajinu ukázala, že aj v 21. storočí je možné priame zabratie území suverénneho štátu, ak existuje minimálna „legitimizujúca“ zložka. Napríklad pas občana Ruskej federácie, ktorý je údajne „utláčaný“, alebo jednoducho rusky hovoriacich ľudí, ktorí sa môžu kedykoľvek „obrátiť“ na Rusko o pomoc. Táto „pomoc“ prichádza vo forme tankových armád, raketových a leteckých útokov, ktoré ničia celé mestá s pol miliónom obyvateľov a vedú k tisíckam civilných obetí. Ako sa to stalo na Ukrajine po 24. februári.

Ruská propaganda vytvára flexibilné narážky v prospech takejto územnej expanzie, ktorá sa stala základom štátnej politiky Ruskej federácie a vyššie uvedené dôvody sú obratne využívané ako zámienky na inváziu. Putin tak otestoval veľmi jednoduchú a efektívnu, no zároveň mimoriadne nebezpečnú metódu vonkajšej expanzie, ktorá nemá hranice a môže sa rozšíriť na územie ktoréhokoľvek štátu, nielen Ukrajiny, Poľska či pobaltských štátov.

Pravdepodobnosť ruskej ofenzívy určuje iba jeden faktor: bojaschopná armáda s dostatočným ľudským a zdrojovým potenciálom. Putin spravil z ruskej armády vojnový stroj na zabíjanie a ničenie, ktorý v podobe ruín a popola vracia Rusku územia, ktoré mu kedysi patrili ako súčasť Ruského impéria / ZSSR či bývalej Varšavskej zmluvy, tzv. krajín, ktorých Putin tiež považuje za majetok Ruskej federácie. V prípade, že kremeľský diktátor bude považovať za vhodné napadnúť Poľsko alebo Maďarsko, alebo destabilizovať Balkán, ruské špeciálne služby okamžite vytvoria zámienku: teroristický útok proti ruským diplomatickým misiám akreditovaným v určených krajinách, alebo použijú Srbsko. ako krajinu, ktorá ochotne požiada Rusko o „pomoc“ v rámci obrany vlastného jazyka alebo pravoslávia. A ruská propaganda ľahko zväčšuje túto informačnú príležitosť ako sprievod vojenskej invázie.

Vladimir Putin podpísal 11. júla dekrét umožňujúci všetkým občanom Ukrajiny požiadať o ruské občianstvo v rámci zjednodušeného postupu. Predtým to mohli robiť len tí občania Ukrajiny, ktorí žijú v tzv. “LDNR”, regióny Záporožie a Cherson. Prítomnosť ruského občianstva je spomínanou „legitimizačnou“ zložkou. Kremeľ podporuje myšlienky predložiť Dume na ratifikáciu „Zmluvu o únii Ruska, Ukrajiny a Bieloruskej republiky“. Putin čoskoro plánuje vytvoriť novú úniu troch slovanských krajín: Ruska, Ukrajiny a Bieloruska, „zjednotiť“ tieto tri krajiny do jednej a znovu vytvoriť akýsi ZSSR. Už bolo ohlásené stretnutie Putina, Lukašenka a Janukovyča, ktoré sa uskutoční 15. júla v Moskve.

Ak je Bielorusko už de facto okupované Ruskom, potom Putin ako „oslobodená Ukrajina“ uzná svoje dočasne okupované územia a možno „obnoví“ moc bývalého prezidenta Ukrajiny na úteku na týchto ukrajinských územiach.

V. Janukovyč. Práve s Lukašenkom a Janukovyčom sa Putin chystá podpísať tzv. „Zmluva o únii“. Kremeľskému diktátorovi však chýbajú veľké mestá Ukrajiny: budovanie „štátu únie“ na základe toho, čo ruská armáda zabavila počas 5 mesiacov vojny, je z geopolitického hľadiska neopodstatnené. Stretnutie v Moskve sa preto s najväčšou pravdepodobnosťou stane prológom diskusie o podobách a štruktúre budúcej totalitnej únie. Oznámenie o zjednodušenom postupe získania ruského občianstva pre Ukrajinu je alarmujúcim znakom, dôkazom toho, že Rusko plánuje veľmi dlhú vojnu a zastaví sa len tam, kde sa zastaví. Putin pevne mieni okupovať celé územie Ukrajiny a zastaviť ho môžu len sankcie a zbrane.

Putinov nový dekrét, podobne ako invázia ruskej armády na Ukrajinu, je zásahom do suverenity Ukrajiny a porušením princípov medzinárodného práva. Zjednodušený postup umožňuje získať ruský pas bez toho, aby ste žili v Rusku do piatich rokov po získaní povolenia na pobyt, nevyžaduje potvrdenie o dostupnosti prostriedkov na živobytie, potvrdenie o ovládaní ruského jazyka a vzdanie sa občianstva cudzieho štátu.

Kremeľ opakovane tvrdil, že jeho plány nezahŕňajú úplné ovládnutie Ukrajiny a zmenu vlády, ale spôsob, akým sa vojna od 24. februára vyvíjala, umožnil tieto tvrdenia spochybniť. Rozdávanie pasov Ukrajincom je súčasťou ruskej politiky, keďže Kremeľ okrem iného ospravedlňuje agresiu proti Ukrajine potrebou „chrániť“ rusky hovoriace obyvateľstvo a ruských občanov. A v kontexte vážnej demografickej krízy v Rusku, bezprecedentnej od rozpadu ZSSR, je násilná integrácia Ukrajincov do ruskej spoločnosti dôležitým míľnikom v kontexte presadzovania agresívnej politiky Kremľa na Ukrajine. Nie náhodou D. Peskov 12. júla oficiálne vyhlásil, že „dôležitou súčasťou špeciálnej operácie je zjednodušený postup na získanie ruského občianstva pre Ukrajincov. Mnohí západní experti poukazujú na to, že ľudský faktor je kľúčovým dôvodom, prečo sa Putin rozhodol napadnúť Ukrajinu. Integrácia 8-12 miliónov jazykovo, mentálne a kultúrne podobných ľudí do ruskej spoločnosti je pre Putina minimálnou úlohou v rámci dočasného „uhladzovania“ akútneho nedostatku reprodukčného a schopného obyvateľstva v Ruskej federácii.

Zdroj: eupoliticalreport.eu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com