Slovensko

Útoky medveďov poslednú dobu pribúdajú: O tajomstvá ich sveta a svoje rady sa rozhodol podeliť stopár v Banskej Bystrici

V Tihányiovskom kaštieli Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici amatérsky stopár medveďov Peter Mydliar porozpráva v utorok 12. júla o vlastných zážitkoch z pátrania po pobytových znakoch medveďov na Liptove.

S mapovaním medvedej aktivity začal zhruba v druhej polovici roku 2018, odkedy postupne získaval poznatky o medveďoch hlavne pomocou toho, čo sám videl v prírode. Cenné boli pre neho i poznatky ľudí, ktorí prírodu navštevujú často, ako ochranárov, poľovníkov či lesníkov.

“V súvislosti s opakovanými prípadmi stretov človeka s medveďom, ku ktorým dochádza čoraz častejšie v intravilánoch miest a obcí v rôznych oblastiach na Slovensku, sme sa rozhodli do nášho cyklu prednášok o prírode zaradiť túto vysoko aktuálnu tému. Okrem rozprávania sa bude týkať aj rád, čo robiť, keď stretnete na prechádzke v lese medveďa. Peter Mydliar svoje zážitky sprostredkuje aj prostredníctvom záberov zvierat z fotopascí. Veríme, že téma bude pre návštevníkov obohacujúca a poučná,” doplnila Lucia Hrčková, múzejná pedagogička SSM.

Medveď zaujíma Mydliara aj z historického hľadiska. “Koľko ich bolo na našom území pred niekoľkými storočiami, aký bol vzťah ľudí k nim v priebehu ľudskej histórie v rôznych časových obdobiach. V neposlednom rade ma zaujíma i spolužitie medveďa a človeka v bežnom živote, keďže je dôležité, aby to bol vzťah založený na rovnováhe,” dodal Mydliar.

Z medzinárodného pohľadu je medveď vzácny a vyhynutím ohrozený živočích, a preto je v legislatíve Európskej únie zaradený medzi prísne chránené druhy. Chráni ho aj Bernská konvencia. Na Slovensku je medveď zaradený medzi chránené druhy živočíchov so stanovenou vysokou spoločenskou hodnotou.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com