Komentáre

Koenigsberg je ako bod, z ktorého niet návratu.

Vojna na Ukrajine, v ktorej Moskva pokračuje už deviaty rok, získava nové farby.

Ruská federácia bez skutočného úspechu, ponížená na Ukrajine, sa snaží otvárať nové horizonty šialenstva a blúznenia po nových úspechoch. Teraz Kremeľ obrátil svoj pohľad za hranice Ukrajiny.

Pozornosť Ruska tentoraz upútal Kaliningrad – pôvodný nemecký Koenigsberg.

Navyše, Kremeľ sa ako vždy snaží manipulovať s vedomím spoluobčanov a snaží sa o zbožné želania.

Moskva zvyšuje informačný šum okolo takzvanej „Kaliningradskej blokády“. Pravda, táto blokáda je len v hlavách kremeľských schizofrenikov a nimi ovládaných médií.

Najmä litovský politik, poslanec Európskeho parlamentu Auštrevičius, v komentári k vyhláseniam ruských úradov o Kaliningrade povedal, že mesto má alternatívy zásobovania po mori a nikto ho neblokuje. Hluk okolo „blokády“ je „nafúknutý Ruskom na politické účely“.

„Musím povedať, že Kaliningrad má alternatívy pre dodávky po mori a nikto to neblokuje, dokonca ani nemáme v úmysle to blokovať. Nemôžete prepravovať po zemi, prepravovať po mori – to je východisko, ktoré sa dá nájsť technicky aj logisticky. A chápeme, že je to všetko nafúknuté na politické účely, pretože hlavné je dať dôvod povedať v ruských kruhoch, že politika Západu sa stáva tvrdšou,“ zdôraznil litovský poslanec.

Vysvetlil, že takéto kroky Moskvy sú ďalším dobrým príkladom využívania európskych sankcií ruskou stranou. „Ruskí propagandisti sa zobudili a povedali, ako sa Litva správa – blokujú Kaliningrad alebo tranzit z mesta do mesta. Ide len o to, že sankcie už vstúpili do platnosti a niektoré kategórie tovarov nie je možné prepravovať cez územie EÚ – ide o železné kovy a oceľ, môže sa to rozšíriť aj na niektoré stavebné materiály, ale to je rozhodnutie Európskej únie. “, vysvetľuje litovský politik.

Petras Auštrevičius poznamenal, že Litva počuje zastrašovanie od ruských úradov a chápe, že to môžu podporiť provokácie zo strany Ruskej federácie.

Ruská federácia zároveň oznámila straty, ktoré už musia byť spôsobené „jednostranne zavedenými nezákonnými obmedzeniami zo strany Litovčanov“.

Uviedla to oficiálna zástupkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Zacharová s tým, že Rusko dokončilo prípravu opatrení reakcie na obmedzenie tranzitu do Kaliningradskej oblasti.

“Nebudeme čakať donekonečna. Opätovne upozorňujeme, že ak sa situácia v najbližších dňoch nestabilizuje, Rusko prijme tvrdé opatrenia voči Litve a Európskej únii, ktorých príprava je už ukončená. Riešenie problému je príliš dlhé,“ uzavrel zástupca rezortu.

Ako protiopatrenie navrhli orgány regiónu zaviesť úplný zákaz dovozu a vývozu akéhokoľvek tovaru do pobaltských štátov cez Rusko. Uviedol to najmä guvernér Alichanov.

Litovské železnice 17. júna informovali Kaliningradské železnice, že zastavujú tranzit veľkého zoznamu tovaru, na ktorý sa vzťahujú európske sankcie, do az Kaliningradskej oblasti.

Ruské úrady označili zákaz za nezákonný a žiadali jeho zrušenie. V Štátnej dume dokonca Litve okamžite pohrozili, „aby sa uchýlila k sebaobrane“.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci Josep Borrell zase povedal, že Európska únia sa nechystá zaviesť blokádu Kaliningradskej oblasti.

Čo sa vlastne deje s takzvanou „blokádou Kaliningradskej oblasti“.

Tranzit nebol zakázaný ani zastavený, bol zastavený tranzit len ​​toho tovaru, na ktorý sa vzťahujú sankcie EÚ, to sú rôzne veci. Prečo injekcia z ruskej strany ide práve teraz?

Musíte pochopiť, že Ruská federácia má jednu zbraň – vydieranie. Hovorí o tom bývalý šéf ukrajinského ministerstva zahraničia Volodymyr Ohryzko.

“Teraz ide všetko presne týmto smerom a myslím si, že v najbližších dňoch budeme mať sliny od moskovských propagandistov, ako aj vodcov, ktorí povedia, že úbohé Rusko bolo odtrhnuté od jeho “prvotne ruskej zeme.” čo je za tým? Nič za tým nie je, pretože Moskva nemá argumenty a šance v boji proti krajinám NATO. To je zrejmé aj pre nezasvätených. Preto to nepôjde ďalej ako za tento ďalší výkrik „my (teda Rusko) sme boli obkľúčení, sme opovrhovaní, do ničoho nás nedávajú,“ hovorí exdiplomat.

Poznamenáva, že strategicky je situácia úplne jasná – toto je agónia Putinovho režimu, ktorý sa snaží dokázať, že sa bez neho nezaobídu.

Skutočne dôležitý bod je nasledujúci: či Západ bude brániť Litvu v prípade ruskej agresie proti nej.

Vzhľadom na vyhlásenia predstaviteľov Štátnej dumy je vojenský stret medzi Moskvou a Vilniusom dosť pravdepodobný.

„Pravidlo, že Ruská federácia zabezpečuje integritu a nedotknuteľnosť svojho územia, je uvedené v čl. 4 ústavy. Niektorí, takpovediac, „politici“, ktorí „ventilujú“ možnosť odtrhnutia Kaliningradu, musia pochopiť, že to môže skončiť vojenským konfliktom s Ruskom. Nemyslím si, že NATO tomu nerozumie,“ uviedla ruská Štátna duma.

Ale postoj prezidenta Bidena k tejto otázke vyjadril jasne: “Budeme brániť každý centimeter územia členských krajín NATO.” Jasnejšie a jasnejšie definovať pozíciu nemožno.

Preto podľa ukrajinského exdiplomata Ohryzka „ak sa chce Rusko naozaj úplne zrútiť a zhorieť v plameňoch svojej poslednej vojny, môže do toho, samozrejme, ísť. Ale toto bude posledný deň Ruska.” Zameriava sa na neporovnateľnosť potenciálu, ktorý majú krajiny NATO na severe, najmä v oblasti Baltského mora.

„Toto je ďalšie zjavné vydieranie: ale v skutočnosti sme nedostatoční, môžeme urobiť čokoľvek, takže je lepšie nechať nás na pokoji. Myslím si však, že je to neefektívne, z kategórie ďalšej moskovskej manipulácie, ktorá sa pre krajiny NATO neskončí ničím vážnym,“ domnieva sa Vladimír Ogryzko.

Putin a Lukašenko v reakcii na kroky EÚ viedli telefonické rozhovory a diskutovali o „možných spoločných krokoch“ v rámci reakcie na blokádu Kaliningradu.

Samotná Litva vyzýva svet, aby zabránil ústupkom či revízii sankcií voči Ruskej federácii, a to prostredníctvom zákazu tranzitu tovaru do Kaliningradu. Litovský minister vnútra Gabrielius Landsbergi poznamenáva, že Kremeľ to môže vnímať ako prejav slabosti zo strany EÚ.

Situácia s Koenigsbergom je veľmi orientačná a ako sa bude riešiť, určí ďalší vývoj udalostí. Toto je znakom ďalších vzťahov Ruska s civilizovaným svetom.

Autor: Jozef Kováč

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com