Svet

Rusi robia všetko pre to, aby umlčali novinárov: Schválili zákon umožňujúci zákaz zahraničných médií! A to nie je všetko

Dolná komora ruského parlamentu v stredu v druhom čítaní schválila návrh zákona, ktorý by umožnil zákaz zahraničných spravodajských médií v reakcii na opatrenia iných krajín proti ruským spravodajským kanálom.

Návrh ešte musí prejsť tretím čítaním a získať súhlas hornej komory, kým sa dostane na podpis k prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Schválenie v druhom čítaní, keď návrh ešte môže prejsť podstatnými zmenami, však takmer vždy predznamenáva prijatie zákona.

Návrh zákona okrem iného požaduje, aby ruský generálny prokurátor mohol zrušiť registráciu médií za šírenie „nezákonných, nebezpečných, nespoľahlivých verejne významných informácií alebo informácií vyjadrujúcich jasnú neúctu k spoločnosti, štátu, ústave Ruskej federácie, ako aj informácií, ktorých cieľom je diskreditácia ruských ozbrojených síl“.

Rusko v ostatných rokoch vytrvalo obmedzuje nezávislú žurnalistiku. Po vypuknutí vojny na Ukrajine mnohé významné nezávislé spravodajské médiá zatvorili alebo pozastavili prevádzku. Patrili k nim rozhlasová stanica Echo Moskvy či noviny Novaja Gazeta.

Zdroj: https://www.cas.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com