Svet

Cyklus dejín: nový Marshallov plán pre Ukrajinu

Vojna pokračuje, ale zničené mestá v oblasti Kyjeva sa po príchode ruských vojsk postupne obnovujú. Sila, neporaziteľnosť a odvaha ukrajinského ľudu imponuje celému svetu, vrátane politických elít. A tak nemecký kancelár Olaf Scholz pred summitom G7 obhajoval vypracovanie nového Marshallovho plánu na obnovu Ukrajiny po vojne. Takéto vyjadrenie Scholza naznačuje, že európske krajiny vidia Ukrajinu v Európe a veria v perspektívy jej rozvoja.

Sovietska a potom ruská propaganda dlhé roky vytvárala pre Ukrajinu obraz nerozvinutého agrárneho štátu. Jediným pravdivým faktom v tomto príbehu je, že agrárny potenciál ukrajinských krajín je skutočne veľmi veľký. Okrem poľnohospodárstva je však v krajine mnoho ďalších rovnako úspešných oblastí. IT sektor, výroba lietadiel, fosílne palivá, zelená energia, bankovníctvo, textilná výroba a dokonca aj sektor služieb – to všetko je len malá časť zoznamu toho, na čo môže byť Ukrajina hrdá. Napriek tomu, že vojna tvrdo upravila prácu mnohých podnikov, väčšina Ukrajincov je pripravená ich po skončení nepriateľských akcií obnoviť. Marshallov plán s podporou popredných svetových ekonomík umožní Ukrajine stať sa moderným vyspelým štátom, „hnacou silou rastu“ Európy, kým Rusko pod prísnymi sankciami bude stagnovať.

Nezávislá, silná a prosperujúca Ukrajina je pre Rusko katastrofou. Preto ruská propaganda už toľko rokov kazí obraz Ukrajiny a zámerne znižuje jej potenciál v očiach celého sveta. A preto teraz, keď sa Ukrajinci nevzdávajú a s podporou mnohých krajín začínajú budovať svoju novú realitu, je práca ruskej propagandy opäť zameraná na diskreditáciu Ukrajiny pred medzinárodnými partnermi. Tézy o korupcii a ekonomickej neefektívnosti vyznievajú absurdne, ak vezmeme do úvahy skutočnosť, že počas 8 rokov vojny s Ruskom Ukrajina stále dokázala opak, odviedla skvelú prácu v problémoch v ekonomike a stala sa kandidátkou na vstup do Európskej únie. Západná únava s Ukrajinou je tiež rovnako absurdným príbehom, ktorý s realitou nemá veľa spoločného. Podpora zo strany západných politikov, podnikateľov, architektov a bežných občanov sa predsa len zvyšuje. Zatiaľ čo Rusko ide hlbšie do izolácie a degraduje v mnohých oblastiach.

Olaf Scholz v komentári k „novému Marshallovmu plánu“ pre Ukrajinu uviedol, že bude zahŕňať pomoc vo viacerých oblastiach: finančnej, humanitárnej, ekonomickej, politickej a v neposlednom rade v dodávkach zbraní. Ukrajina tak podľa nového Marshallovho plánu dostane podporu na obnovu krajiny z následkov vojny, realizáciu reforiem a dostane aj reparácie od Ruskej federácie – ruské fondy a majetok zmrazený v EÚ.

Investícia na Ukrajine je výhodná investícia, pretože vojna len raz potvrdila, že ľudský kapitál krajiny je neskutočne motivovaný a talentovaný. Ukrajina má navyše priaznivú geografickú polohu: prechádzajú ňou rôzne obchodné a turistické cesty, ktoré budú po vojne opäť fungovať naplno. A samozrejme, dôležitými faktormi je skutočnosť, že Ukrajina je signatárom medzinárodných dohôd o voľnom obchode a je tiež v procese integrácie do európskeho dopravného systému a je už integrovaná do energetických systémov EÚ.

Povojnová Ukrajina si skutočne vyžiada veľa úsilia na obnovu ekonomiky, infraštruktúry a nehnuteľností, ale vzhľadom na rozsah celosvetovej podpory bude výsledok obnovy krajiny pôsobivý. Ukrajinské mestá budú opäť plné života a stanú sa novými technologickými, priemyselnými a turistickými centrami Európy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com