Svet

Zelenskyj chce získať späť okupované mestá, G7 zakáže dovoz ruského zlata

Ruský ranný útok na ukrajinské hlavné mesto zasiahol najmenej dve obytné budovy. Informoval o tom kyjevský starosta Vitalij Kličko. Novinár agentúry The Associated Press (AP) v Kyjeve informoval, že záchranné služby bojujú s ohňom a zachraňujú civilistov. Štyroch ľudí podľa Klička hospitalizovali so zraneniami a z trosiek tiež vytiahli živé sedemročné dievča. Minister kultúry Oleksandr Tkačenko na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že zasiahnutá bola aj škôlka.

Člen ukrajinského parlamentu Oleksij Gončarenko na komunikačnej platforme Telegram napísal, že podľa predbežných dát na Kyjev a Kyjevskú oblasť vystrelili 14 striel. Hovorca vzdušných síl Jurij Ignat uviedol, že to boli strely Kh-101 s plochou dráhou letu odpálené z lietadiel nad Kaspickým morom.

Ukrajina podľa jej prezidenta získa späť mestá, o ktoré ju pripravilo Rusko. Volodymyr Zelenskyj to povedal počas svojho nočného prejavu, pričom okrem iných spomenul Sjevjerodoneck na východe Ukrajiny. Ten po týždňoch neúprosného bojovania v sobotu padol do ruských rúk. Pre Rusko je to kľúčové víťazstvo, keďže sa usiluje získať kontrolu nad celým regiónom Donbas.

Americký prezident Joe Biden v nedeľu vyhlásil, že Spojené štáty a ďalšie krajiny skupiny siedmich popredných ekonomík sveta G7 oznámia zákaz dovozu zlata z Ruska. Je to ďalší z krokov zameraných na ekonomickú izoláciu Ruska pre jeho inváziu na Ukrajinu. Formálne oznámenie sa očakáva v utorok.

Španielska vláda schválila balík mimoriadnych ekonomických opatrení v objeme viac ako 9 miliárd eur na obmedzenie stúpajúcich životných nákladov. Španielsky premiér Pedro Sánchez v sobotu novinárom povedal, že ruská vojna na Ukrajine a jej ekonomické a sociálne dôsledky vyvolali mimoriadnu neistotu v medzinárodnom, európskom a španielskom hospodárstve, čo sa opatreniami snažia utlmiť.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu skontroloval niektoré jednotky ruských ozbrojených síl zapojené do invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva označuje za špeciálnu operáciu. Ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že Šojgu si na veliteľských stanovištiach ruských jednotiek vypočul správy od veliteľov o aktuálnej situácii a postupoch ruských ozbrojených síl v hlavných operačných oblastiach.

Zdroj: https://www.webnoviny.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com